Pașaport Diplomatic
prezentat de Cristina Cileacu
Obiectivul nostru este constant în relația cu SUA: să aprofundăm și să dezvoltăm parteneriatul strategic foarte puternic pe care îl avem cu SUA, indiferent de Administrație. Declarația a fost făcută de George Maior, ambasadorul României la Washington, într-un interviu acordat Cristinei Cileacu.
Cristina Cileacu: Suntem la Washington, în capitala Statelor Unite ale Americii. Există acum o nouă administrație la Casa Albă. Ce schimbări așteptați pentru România din acest punct de vedere?
George Maior: Administrația se instalează în continuare, bineînțeles președintele, vicepreședintele, principalii săi colaboratori și-au preluat funcțiile, urmează ca și la nivelul principalelor instituții ale guvernului să se așeze administrația prin oameni noi. Așteptăm desigur cu interes Departamentul de Stat, unde domnul Tillerson este noul secretar de Stat. Bineînțeles, obiectivul nostru este constant în relația cu SUA, acela de a aprofunda parteneriatul strategic foarte puternic pe care îl avem cu SUA, indiferent de Administrație. El s-a construit în timp, fie că a fost vorba de Administrație republicană sau democrată, are câteva puncte fixe extrem de solide, care sunt cuantificabile și sunt prezente. Mă refer desigur în plan militar, această cooperare extraordinară pe care o avem cu SUA, scutul antirachetă de la Deveselu, care este operațional, mă refer în planul relațiilor dintre serviciile de informații atât de relevante astăzi, în ceea ce definește ca o prioritate noua administrație, respectiv o combatere mai riguroasă a terorismului, a statului islamic și aici rolul acestor servicii atât de bine văzute și de credibile în cooperarea cu serviciile americane este esențial. Evident, sunt componentele determinante, esențiale, cele politice și cele economice. Cele politice vor trebui să genereze o conversație foarte aprofundată cu administrația Trump, la care lucrăm, la bazele căreia stau toate aceste considerente pe care vi le-am menționat, și bineînțeles necesitatea dezvoltării elementului economic, care așa cum se observă este într-o dinamică pozitivă, dar poate fi și trebuie îmbunătățit.
Cristina Cileacu: Ați menționat relațiile economice, dar Donald Trump pare să fie mai atent la produsele făcute de companiile americane în America. Să ne așteptăm la investiții noi în România?
George Maior: În primul rând, ce urmărim foarte atent este dezvoltarea acestor investiții din zona energetică, foarte semnificative și cu impact strategic, nu doar economic. Să nu uităm că Exxon operează de ceva timp în Marea Neagră, se arată că s-au descoperit resurse semnificative de hidrocarburi în acest areal și urmează să ia o decizie foarte curând, probabil în acest an, în legătură cu intențiile de exploatare, ceea ce ar semnifica în termeni cuantificabili o extindere masivă a investiției acestei mari companii. Este un exemplu foarte elocvent care chiar ar genera un pivot semnificativ în economia românească. Sunt și alte discuții, extinderea investiției Ford de exemplu, de la Craiova, care merge conform planului. Misiunea noastră este de a identifica veșnic noi oportunități, de a dialoga cu departamentul comerțului, dar și cu zona de operatori privați pentru a expune aceste oportunități care sunt benefice și pentru economia americană, nu doar pentru cea românească. Chiar avem în planificare o vizită importantă în următoarele luni a Camerei de Comerț Româno-Americane în România, urmată de o „trade mission” cum spunem, cu companii americane interesate să investească în România, urmând ca în toamnă să aibă loc una dintre cele mai semnificative acțiuni de promovare a mediului economic românesc în America, undeva în septembrie-octombrie. Deci lucruri pe care le planificăm și care vor stimula fără îndoială această zonă.
Cristina Cileacu: Apropos de vizite, îmi spuneți vă rog dacă vor fi anul acesta vizite la nivel înalt?
George Maior: Lucrăm intens și așteptăm ca noul secretar de stat să se instaleze, pentru a lucra la o vizită a acestuia în zonă sau vizite ale omologilor români aici. Am promisiunea de la consilierul pe securitate națională a domnului Trump, care a mai vizitat România în 2014 și pe care îl cunosc foarte bine, să efectueze o vizită în România pentru a înțelege mai bine complexitatea regiunii din punct de vedere al securității, dar și modul în care România adaugă semnificativ la conceptul și american și aliat NATO de stabilitate și securitate în zona mării Negre, deci acest lucru sperăm să-l realizăm până în iunie și bineînțeles, cel mai important lucru, obiectivul nostru cel mai semnificativ din punct de vedere al dialogului bilateral la nivel strategic - o vizită, o întâlnire între președintele României și președintele Americii este permanent pe agendă, vom vedea cum se va materializa această intenție absolut necesară pentru că România are ce să arate şi să pună în discuţie foarte clar cu SUA, din punct de vedere, repet, a securităţii, politicii de securitate, militar, politică de informaţii, politică economică. România este un aliat foarte semnificativ şi important pentru SUA în regiune şi chiar în plan global.
Cristina Cileacu: V-aţi văzut relativ repede cu Mike Flynn, după ce şi-a preluat funcţia.
George Maior: Chiar şi înainte.
Cristina Cileacu: Chiar şi înainte, cum spuneaţi. Mai multe detalii despre ce aţi discutat?
George Maior: Am discutat foarte mult şi în adâncime pe toate aceste componente pe care le-am menţionat. Foarte interesantă a fost discuţia privind orientarea României în ceea ce priveşte planificarea apărării. Nu doar cea referitoare la alocările din buget pentru apărare, care sunt consonante cu ideea actualei administraţii ca anumiţi aliaţi europeni să contribuie mai mult la apărarea colectivă, deci alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Deci ideea domnului Flynn este de a avea discuţii detaliate pe modul în care gândim anumite nuanţări şi racordări ale acestei politici de apărare în ideea abordării comune a riscurilor acestora asimetrice, în special cele legate de combaterea terorismului. Şi aici vor fi discuţii interesante. Dar am vorbit şi despre zona energetică despre care am menţionat, care este de mare interes şi din punct de vedere al securităţii pentru partea americană, pentru că independenţa energetică a statelor şi cooperarea în domeniul energetic este o componentă strategică, care întăreşte până la urmă marja noastră de acţiune externă, chiar suveranitatea naţională într-un areal extrem de complicat din acest punct de vedere, plus alte aspecte pe care le-am abordat sau legat de modul în care vedem întârirea rolului NATO în zona flancului estic şi sudic, contribuţia noastră în acest sens, în interiorul NATO, atât din punct de vedere al capacităţilor pe care le alocăm, cât şi din punct de vedere al proiecţiei pe politica de securitate a NATO şi pe politica de apărare colectivă. Am vorbit şi de Afganistan, România este a patra prezenţă militară în Afganistan în acest moment, după SUA şi încă două state, foarte semnificativă această contribuţie, să vedem cum poate fi ea valorificată în planul dialogului mai bine, deci foarte multe lucruri discutate deja.
Cristina Cileacu: America pare să îşi întărească sau îşi doreşte o întărire a relaţiilor cu Rusia. România şi Rusia nu sunt deloc cele mai bune prietene. La ce să ne aşteptăm din acest punct de vedere?
George Maior: Bun, aici trebuie să fim fermi în propria noastră analiză, care este bazată pe elemente obiective, nu pe speculaţii sau o anumită concepţie subiectivă a noastră, nu este vorba doar de noi, ci şi de polonezi, alţi aliaţi din zonă. Să spunem că pe de o parte toată lumea este de acord cu un dialog raţional, de pe poziţii egale cu Rusia, este în interesul tuturor. Pe de altă parte, aceste lucruri pe care le percem ca negative şi care pun o anumită presiune asupra securităţii şi stabilităţii statelor din zona central şi est-europeană trebuie spuse viguros în dialogul cu Rusia. Toată lumea vrea ca Rusia să contribuie la combaterea terorismului de exemplu, un element clar de discuţie şi de dialog. Şi noi cred că avem interesul acesta de a dialoga pe acest palier chiar şi cu Rusia. Dar, lucrurile trebuie demarcate, trebuie spuse direct şi sunt convins că, în spiritul transatlantic, speculaţiile despre o anumită incidenţă negativă a unei conversaţii America-Rusia pe România sau pe alte state din zonă sau pe NATO nu vor fi exact aşa cum sunt imaginate.
Cristina Cileacu: În momentul în care vorbim, în toată America sunt manifestații împotriva unei decizii a preşedintelui Trump legată de musulmanii care pot veni în SUA. În ce măsură românii se pot aştepta la un moment dat la liberalizarea vizelor?
George Maior: Vedeţi că este cel mai complicat context din acest punct de vedere, pentru că Administaţia Trump, domnul Trump îşi pune în aplicare şi nu e nimic surprinzător aici, mirarea nu este într-un fel un element al diplomaţiei. Diplomaţia trebuie să lucreze cu realităţi, asta aşa, ca o paranteză. Deci domnul Trump îşi pune în aplicare promisiunile electorale şi un program asumat, prin care doreşte să, în viziunea sa, să facă America mai sigură inclusiv prin măsuri privind securizarea frontierelor, politica de imigraţie etc. Acestea fiind spuse şi având în vedere contextul complicat despre care vorbeam, eu cred că trebuie să avem şi forţa şi vizunea şi curajul să spunem deschis că din acest punct de vedere România stă foarte bine: al securizării frontierelor, al capacităţii de control informativ în ceea ce priveşte fenomene teroriste inclusiv al migraţiei unor elemente negative în spaţiul românesc sau în spaţiul adiacent României, că am făcut eforturi inclusiv materiale pentru a avea o politică sigură din punct de vedere al acestor aspecte şi cred că ar fi atuuri în dialogul cu Departamentul de Securitate Internă al SUA. Noi am început încă de anul trecut şi Departamentul are o anumită continuitate în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale cu statele diverse pe aceste probleme. Aştept în continuare un răspuns în legătură cu o vizită pe care să o efectueze în România reprezentanţii acestui Departament, să vadă exact măsurile extraordinare luate în ultimii ani, vorbim de 7-8 ani în România pentru securizarea frontierelor şi alte aspecte legate de politica de informaţii în acest domeniu şi acestea ar putea reprezenta la un moment dat, cred eu, un atu în acest dialog. Oricum administraţia Trump va revizui şi veţi vedea şi alte măsuri în viitorul apropiat, serios politica de emigraţie, politica de vize în relaţia globală, pe aceşti parametri: necesitatea în viziunea sa de a asigura mai bine teritoriul american în faţa ameninţării teroriste. Trebuie să ne adaptăm şi să ştim cum să dialogăm pe un asemenea fundal.
Cristina Cileacu: America pare să se concentreze mai mult la interesele ei, America First, cum a spus preşedintele Trump chiar în discursul său...
George Maior: Fiecare stat ar trebui să se concentreze mai mult la interesele sale.
Cristina Cileacu: Doar că, mă scuzaţi că vă întrerup, America are sau avea până acum rolul de protector al lumii libere. Dacă va renunţa la acest rol, la ce să ne aşteptăm, la o nouă diviziune a lumii între est şi vest, la două sfere mari de influenţă?
George Maior: Vedeţi, văd şi la noi uneori analize, este foarte bine că se fac, există o tradiţie puternică încă de la părinţii fondatori ai Americii în legătură cu ce înseamnă interesul american. El cuprinde multe aspecte militare, de securitate, dar şi un set de valori de la care America nu a abdicat niciodată şi nu va abdica indiferent de administraţie. Printre acestea, consolidate în ultima jumătate de secol, sunt valorile euroatlantice. Este în interesul Americii de a avea relaţia strategică cu Europa exact aşa cum s-a construit ea de diverse Administraţii, repet, fie republicane, fie democrate, ca un pivot al stabilităţii şi securităţii lumii. Suntem aliaţi şi este în interesul SUA de a-şi păstra aceste alianţe şi chiar de a le întări, inclusiv în interesul securităţii sale. Eu cred că acest lucru va prevala şi veţi vedea că va prevala inclusiv în politica administraţiei Trump, chiar cu nuanţele de rigoare.
Cristina Cileacu: Numele dumneavoastră a fost implicat într-un scandal recent, în care este implicat fostul dvs. adjunct din momentul în care conduceaţi serviciile secrete şi Sebastian Ghiţă. Ce puteţi să ne răspundeţi?
George Maior: Ce să vă răspund? În primul rând eu am cooperat foarte bine la acea anchetă care s-a desfăşurat în cadrul serviciului, deci eu am fost cel voluntar care am adăugat explicaţii suplimentare dacă a fost nevoie. Lucrurile au fost clare din punct de vedere al acelei cercetări. În 10 ani de zile SRI a devenit unul dintre cele mai puternice din lume, respectate, credibile şi văd acest lucru şi aici, văd peste tot acest fapt. Eu nu cred că putem revizui ceva ce pur şi simplu a contribuit fundamental la racordarea României în circuitul euro-atlantic şi de informaţii şi de cunoaştere. Deci nu am să-mi reproşez nimic şi îmi pare rău că dl Coldea, care a contribuit enorm de mult la reformarea acestui serviciu, s-a decis să se retragă. Este tot ce pot să spun.