România, alături de Polonia și Italia, primește finanțare de la UE pentru a contracara amenințările asimetrice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
finantare ue fonduri
sursa: shutterstock.com/

Uniunea Europeană finanțează prin programul rescEU pe România, Italia și Polonia, cu aproximativ 70 de milioane EUR pentru a dezvolta mecanismele de contracarare a riscurilor CBRN din aceste țări. Acronimul „CBRN” definește totalitatea agenților chimici, biologici, radiologici și nucleari care pot afecta societatea prin diseminare accidentală sau deliberată.

Comisia Europeană a alocat aproape 70 de milioane EUR pentru a finanța dezvoltarea de noi echipe și echipamente specializate în România, Polonia și Italia, cu scopul de a consolida pregătirea și răspunsul țărilor subvenționate la riscurile chimice, biologice, radiologice și nucleare.

„Riscurile de astăzi sunt în continuă evoluție, astfel că statele membre trebuie să fie pregătite să răspundă la amenințări. Ajutorul UE este solicitat constant și de aceea oferim asistență suplimentară atunci când în joc sunt protecția oamenilor, a mediului și a infrastructurii din statele membre. 

 Lucrând împreună la detectarea și supravegherea CBRN, statele membre vor putea face diferența în cazul unor urgențe complexe. Mulțumesc Italiei, Poloniei și României pentru angajamentul lor de a se dezvolta prin programul rescEU”, a declarat Janez Lenarčič, Comisar european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor.

Într-o lume globalizată, riscurile asimetrice sunt la tot pasul. Controlul inadecvat al factorilor CBRN reprezintă o problemă serioasă la adresa securității, sănătății umane, dezvoltării economice și a mediului.

Exemple de amenințări asimetrice

Chimice: Explozia de azotat de amoniu din portul Beirut sau armele chimice folosite în timpul războiului din Siria.

Biologice: Gripa aviară, epidemia de Ebola în țările din Africa de Vest, febra dengue, virusul Zika sau pandemia de COVID-19.

Radiologice: Accidentele care derivă din scurgerile de izotopi radioactivi folosiți în industria grea.

Nucleară: accidentele de la centralele nucleare, precum Cernobîl și Fukushima.