Prețurile la orez au crescut la cel mai mare nivel din ultimele decenii. Condițiile meteo nefavorabile afectează producția

Alexandru Gologan Data publicării:
pret orez
sursa: gettyimages.com/

Vremea afectează piaţa orezului, iar preţurile la acest aliment de bază sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, transmite Bloomberg.

Piața orezului a dat primele semne de regres încă de anul trecut. Restricţiile comerciale impuse de India, cel mai mare exportator mondial, cumulate cu seceta provocată de fenomenul meteo El Nino au afectat producţia din Asia de Sud-Est, cea mai importantă regiune pentru cultura plantei de orez.

Preţurile la orezul thailandez spart, care servesc drept referinţă pentru piaţa asiatică, au crescut cu 66 de euro de la începutul lunii aprilie şi până în prezent, ajungând la aproximativ 600 de euro pe tonă. De asemenea, inundaţiile din Brazilia au contribuit la recenta creştere a preţurilor, în condiţiile în care statul Rio Grande do Sul, responsabil pentru 70% din întreaga producţie de orez a țării, este afectat de inundaţii.

"Inundaţiile au coincis cu recoltatul orezului în Brazilia, astfel că o parte din recoltă nu a putut fi strânsă", declară analistul Charles Hart. 

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat recent că ploile vor amâna recoltatul orezului în statul Rio Grande do Sul, ceea ce înseamnă că Brazilia ar putea fi nevoită să importe orez. Potrivit Statista, Brazilia este al nouălea mare exportator de orez la nivel global.

Cererea ridicată menține un echilibru fragil pe piață, însă dacă India va menține restricţiile la export pentru noua recoltă, atunci preţurile vor crește gradual de la nivelul actual până la sfărșitul anului.