Parchetul European intră pe firul banilor. Aproape două milioane de euro din fondurile UE destinate irigațiilor s-au risipit în România

Alexandru Gologan Data publicării:
sistem irigatii
sursa: shutterstock.com/

Parchetul European (EPPO) a efectuat o serie de percheziții în România, după ce suspiciunile privind o fraudă de 1.7 milioane de euro s-au adeverit. Fondurile au fost acordate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unor sisteme de irigații care nu s-au materializat.

O cooperativă agricolă din județul Galați a obținut finanțare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare totală de 1.7 milioane de euro (8.6 milioane de lei). Potrivit anchetei, procedura de achiziție publică pentru selectarea unei antreprize care să execute proiectele a fost manipulată astfel încât beneficiarul real era o firmă prestabilită, deținută de mama unuia dintre membrii cooperativei.

Reprezentanții legali ai cooperativei și societății selectate au depus documente false prin care atestă că beneficiarul fondurilor nu se află în conflict de interese cu firma care i-a fost atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) din România.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE, Parchetul a confiscat șase loturi de teren în valoare de aproximativ 500.000 de euro și a înghețat conturile bancare deținute de suspecți.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor care lezează interesele financiare ale UE. Din octombrie 2019, la conducerea instituției se află Laura Codruța Kövesi.