INS: Numărul turiștilor străini care vizitează România a crescut la început de an

Alexandru Gologan Data publicării:
turism romania
sursa: shutterstock.com/

Turismul românesc a luat avânt în prima lună a anului. Mai mulți turiști străini ne-au vizitat țara, însă totodată, a crescut și numărul românilor care pleacă în sejur peste graniță.

În mod paradoxal, sosirile în unitățile de cazare și înnoptările au scăzut 2%, respectiv 3,2% în ianuarie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Majoritatea vizitatorilor străini au fost din Uniunea Europeană, iar pe locul secund s-au clasat cei din Asia.

Turiștii români au preferat într-o proporție de 27,9% stațiunile montane, în detrimentul celor balneare 10,6%. Litoralul și Delta Dunării s-au aflat și ele în preferințele românilor, dar într-o proprție infimă, ținând cont de faptul că nu este sezonul lor.

Atât vizitatorii români cât și străini au ales în ianuarie să petreacă timp în București și orașele mari din țară. Se remarcă faptul că ponderea turiștilor străini în acest caz a fost de 80,7%, fapt ce denotă o subreprezentare a celorlalte zone turistice.