Iarnă a trecut, dar criza energetică nu s-a terminat. Recomandarea Comisiei Europene: statele membre să facă economii la gaze

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
europa gaz ue
sursa: gettyimages.com/

Comisia Europeană recomandă statelor membre să economisească gaz pentru a nu fi în situația de a nu-și putea asigura necesarul intern. Aprovizionarea continentului rămâne o chestiune delicată, deși iarna a trecut. Uniunea Europeană nu a stabilit cote de consum pentru statele membre, astfel că o raționalizare a gazului la nivelul blocului comunitar nu a intrat în discuție.

Pe fondul războiului din Ucraina declanșat de Kremlin, Uniunea Europeană și-a redus dependența energetică față de Rusia. Doar anul trecut cererea de gaze la nivelul blocului comunitar a scăzut cu 18%, fapt ce a generat economii de aproximativ 101 miliarde de metri cubi de gaz.

Efortul statelor membre de a boicota produsele rusești a fost esențial pentru a stabiliza piețele energetice din UE și a manifesta solidaritatea față de Ucraina. Pentru a menține aprovizionarea la un nivel optim, Europa s-a reorientat către alți parteneri, fie de peste ocean, fie din Orient. Perspectivele energetice ale UE s-au îmbunătățit după adoptarea unui protocol care reglementa alimentarea cu gaz a continentului.

Regulamentul de stocare a gazelor a cerut statelor membre să umple instalațiile subterane de stocare a gazelor la 90% din capacitatea până la 1 noiembrie 2023, pentru a fi pregătite pentru sezonul de iarnă. UE și-a atins acest obiectiv deja în august, iar stocarea a fost de 99% până în noiembrie.

Având în vedere că legislația de urgență expiră la 31 martie, iar situația este mai stabilă decât a fost în ultimii doi ani, Comisia Europeană propune acum adoptarea unei recomandări a Consiliului Energiei privind continuarea măsurilor de reducere a cererii de gaze. Recomandarea încurajează statele membre să facă economii în mod voluntar pentru a-și asigura necesarul de consum.

Propunerea va fi discutată de către Comisarul pentru energie Kadri Simson și miniștrii energiei din UE într-o sedință programată luni, 4 martie.