Boom-ul investițiilor în inteligența artificială stagnează. Transformarea economiei la nivel global depinde de progresul tehnologiei

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
investitii inteligenta artificiala
sursa: gettyimages.com/

Mulți economiști susțin că inteligența artificială (AI) este pe cale să transforme economia globală. Creșterea explozivă a PIB-ului anul trecut datorită dezvoltării AI a făcut plauzibilă teoria înlocuirii forței de muncă umane cu procese automatizate. Erik Brynjolfsson de la Universitatea Stanford susține că se așteaptă ca AI „să alimenteze un boom de productivitate în următorii ani”. Totuși, specialiștii avertizează că o stagnare a investițiilor pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale va încetini ritmul economiei mondiale și implicit, al progreselor înregistrate până în prezent.

Un boom investițional a fost necesar pentru a permite descoperirilor tehnologice anterioare, precum computerul personal, să se răspândească în economie. Investițiile în domeniul tehnologiei informatice au explodat în perioada 1992-2000. După o creștere lentă în anii dinaintea pandemiei de Covid-19, investițiile au crescut pe măsură ce blocajele au fost ridicate. Din cauza efectelor incertitudinii geopolitice și a ratelor dobânzilor mai mari, în ajunul lansării GPT-4 de la Openai în martie 2023, cheltuielile globale de capitaluri au crescut cu o rată anuală de aproximativ 3%.

Așadar, tot entuziasmul legat de potențialul AI ca parte integrantă a companiilor în viitor a fost tăiat de cheltuieli. În al treilea trimestru al anului 2023, investițiile companiilor în echipamente și software de procesare a informațiilor au scăzut cu 0,4%, un declin accentuat perpetuat în ultimii trei ani.

Tendințe similare sunt observabile și la nivel global. Potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), investițiile în domeniul inteligenței artificiale, inclusiv cele guvernamentale, cresc mai lent în prezent după avântul global post-pandemic, relatează The Economist.

Aceste tendințe sugerează că transformarea economiei ar putea avea loc dacă firmele vor accepta să cheltuiască mai mult pe noi softuri și echipamente pentru a integra AI în procesele lor de producție. În caz contrar, lucrurile vor evolua lent sau ar putea regresa, atât din punct de vedere tehnologic cât și economic.