UE amenință cu suspendarea platforma TikTok pentru sistemul de recompensare al utilizatorilor

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
tiktok ue
sursa: shutterstock.com/

Varianta Lite a îndrăgitei aplicații de socializare TikTok se confruntă cu probleme în Europa. Autoritățile de la Bruxelles au decis să lanseze o procedură de infringement împotriva companiei, după ce sistemul de recompensare al utilizatorilor ar fi un factor de risc în sănătatea mintală a tinerilor, inclusiv a minorilor.

TikTok Lite a fost lansat recent în Spania și Franța, unde a creat un sistem de recompense prin care utilizatorii peste 18 ani pot obține puncte care pot fi preschimbate în vouchere sau carduri cadou în cadrul programului de fidelizare. Problema reală, după cum susține Comisia Europeană într-un comunicat este că platforma permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce efectuează anumite sarcini precum vizionarea videoclipurilor, aprecierea conținutului, urmărirea creatorilor sau invitarea prietenilor să se alăture TikTok, iar toate aceste acțiuni duc la dependență, fapt ce alterează starea mentală și emoțională a indivizilor.

Acest fenoment este deosebit de îngrijorător în cazul minorilor, pentru că TikTok nu poate garanta blocarea accesului acestora în aplicație. Copii eludează mecanismele de verificare, își fac cont pe platformă și accesează materiale inadecvate vârstei lor.

„Comisia este îngrijorată de faptul că TikTok nu a depus o evaluare a riscurilor noului TikTok Lite, în special în ceea ce privește un program de recompensă în care utilizatorii pot câștiga puncte prin aprecierea conținutului sau invitarea prietenilor peTikTok. Conform actului legislativ privind serviciile digitale, platformele online au responsabilitatea de a evalua și aborda orice riscuri potențiale cu care se pot confrunta utilizatorii lor. Deci, Comisia a deschis un dosar de conformitate care îndeamnă TikTok să trimită o evaluare și să furnizeze mai multe informații despre modul în care își protejează utilizatorii de potențiale riscuri din platforma lor”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintele programului „Europa pregătită pentru era digitală” și comisar european pentru concurență.

TikTok are timp până pe 23 aprilie pentru a transmite Comisiei raportul de evaluare a riscurilor și până pe 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate. În cazul în care TikTok nu răspunde solicitării Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune amenzi de până la 1 % din venitul total anual al furnizorului sau din cifra de afaceri la nivel mondial și penalități periodice de până la 5 % din venitul mediu zilnic al gigantului tech.