Coreea de Sud accelerează dezvoltarea inteligenței artificiale. Preşedintele țării propune investiții record

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
coreea de sud semiconductori
sursa: gettyimages.com/

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol vrea ca țara pe care o conduce să-și menţină poziţia de lider global pe piaţa semiconductorilor. Pentru a realiza acest lucru, Yeol propune investiții majore până în 2027. În total, autoritățile vor să aloce aproape 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea procesoarelor cu inteligenţă artificială (AI).

Semiconductorii sunt fundaţia cheie a economiei sud-coreene. În martie, exporturile de cipuri au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani: 11.7 miliarde de dolari sau aproape o cincime din valoarea totală a comerțului exterior al țării asiatice. Cu ajutorul investiţiilor masive, Coreea de Sud vrea să extindă semnificativ activităţile de cercetare-dezvoltare pe segmentul semiconductorilor AI, relatează Reuters.

"Actuala concurenţă în domeniul semiconductorilor este una foarte puternică. Dar, aşa cum am dominat piaţa mondială a procesoarelor de memorie în ultimii 30 de ani, ne vom extinde pe segmentul semiconductorilor AI în următorii 30 de ani. Obiectivul este ca în viitor Coreea de Sud să devină una din primele trei ţări în tehnologia AI şi până în 2030 să ajungă la o pondere de 10% sau mai mult din piaţa globală de semiconductori", a declarat președintele Yoon Suk Yeol.

Investiţia va include și un fond separat pentru sprijinirea firmelor de cipuri AI, în condiţiile în care statul asiatic caută să ţină pasul cu ţări precum Statele Unite, China şi Japonia, care sprijină masiv consolidarea lanţurilor de aprovizionare pe segmentul semiconductorilor.