Poliția cumpără sistemul pentru recunoașterea automată a tuturor plăcuțelor de înmatriculare

Sorin Andone Data publicării:
politia rutiera
Echipamentele de recunoastere a placutelor de inmatriculare vor fi montate pe masinile politiei. Foto: Politia Romana

Poliția va cumpăra un sistem de recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare. Se numește LPR (License Plate Recognition) și costă 70 de milioane de lei, potrivit uui anunț publicat în Sistemul național de aciziții publice SEAP. Noul sistem poate identifica inclusiv dacă ai permisul suspendat sau amenzi neplătite.

Inspectoratul General al Poliției Române cumpără un sistem de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare pentru toate mașinile în circulație. Denumit LPR (License Plate Recognition), acest sistem este compus din infrastructura hardware și software, echipamente pentru recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare și comunicații tip APN privat.

Potrivit poliției, vor fi vizare acele autoturisme care prezintă interese operative pentru polițiști ori care sunt implicate în activități infracționale, dar și contravențe. Sistemul video va oferi date în timp real și va fi instalat pe 1.200 de autospeciale Dacia Logan și Duster, având acoperire națională oferind polițiștilor ocazia să intervină imediat, atunci când situația o va impune.

LPR funcționează prin captarea imaginii unei plăcuțe de înmatriculare și transformarea acesteia în caractere numerice prin tehnologia de recunoașterea optică a caracterului (OCR). Numărul placuței de înmatriculare poate fi folosit ca un identificator unic pentru a ajuta utilizatorul final în scopuri de securitate, gestionare și informații utile.

Nu numai că poate recunoaște plăcuța de înmatriculare, ajutând la identificarea vehiculelor neînregistrate sau chiar furate, dar poate și să eticheteze autoturismele cu amenzi sau amenzi neplătite. LPR se poate folosi, de asemenea, pentru a căuta vehicule furate, persoane căutate și șoferi cu drept de a conduce suspendat. Ofertele din SEAP pentru noul sistem se deschid în 20 iunie.

În clipul de mai jos se poate vedea cum funcționează sistemul LPR:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media