Spune-mi cât de lungă e parola ta, ca să-ți spun dacă e sigură. Experții au dezvăluit un truc care ne protejează conturile de hackeri

Data publicării:
femeie care sta pe laptop
Experții recomandă parole mai lungi, chiar dacă acestea sunt mai simple. FOTO: Shutterstock

Experții în securitate cibernetică au explicat că în zilele noastre ne putem feri de hackeri foarte ușor: să folosim parole mai lungi, chiar dacă acestea sunt mai simple. O parolă simplă de opt caractere poate fi aflată în doar 37 de secunde folosind forța brută, dar este nevoie de peste un secol pentru a descoperi una de 16 caractere, transmite euronews.com.

Actualizarea parolei pentru a fi mai lungă și a conține un amestec de litere, cifre și simboluri poate crește timpul necesar unui hacker pentru a o sparge, chiar dacă măsurile de criptare a parolelor se îmbunătățesc, potrivit unei firme de IT.

Multe site-uri web necesită în prezent o parolă de cel puțin opt caractere cu un amestec de litere, cifre sau simboluri, dar s-ar putea să fie nevoie de o actualizare, spun experții, deoarece o parolă mai lungă înseamnă un număr semnificativ mai mare de combinații posibile, scăzând șansele hackerilor de a o ghici pe cea corectă.

Pentru o parolă simplă de opt caractere compusă doar din numere, sunt necesare doar 37 de secunde pentru a o sparge folosind forța brută, ceea ce înseamnă că atacatorul încearcă să ghicească parola. Dacă numărul de caractere este dublat, un hacker ar avea nevoie de 119 ani pentru a o afla.

Experții recomandă parole mai lungi, chiar dacă acestea sunt mai simple

Experții recomandă parole mai lungi, chiar dacă acestea sunt mai simple. Pentru o parolă de opt caractere care conține numere, litere mari și mici și simboluri e nevoie de șapte ani ca să fie spartă.

Dacă o parolă a fost furată anterior, conține cuvinte din dicționar sau dacă a fost reutilizată între site-uri web, timpul necesar pentru a o sparge scade dramatic.

Chiar dacă parola este slabă, site-urile web au, de obicei, caracteristici de securitate pentru a preveni atacurile folosind forța brută, cum ar fi limitarea numărului de încercări.

Portalurile care conduc la informații sensibile utilizează, de asemenea, adesea un nivel suplimentar de securitate, cum ar fi autentificarea cu doi factori, pentru a preveni frauda.

În timp ce anterior se recomanda schimbarea frecventă a parolelor, experții spun că acum este important să fie create parole puternice și unice.

Această abordare este considerată mai eficientă decât modificările frecvente, ceea ce poate duce la parole mai slabe și la reutilizarea celor similare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...