Miracole sau escrocherii: Care sunt noile reguli ale Vaticanului pentru recunoașterea fenomenelor supranaturale în era internetului

Data publicării:
Papa Francisc pe gânduri
Rapoartele privind presupuse fenomene supranaturale s-au înmulțit în ultimii ani, în era rețelelor sociale, fiind răspândite uneori prin dezinformare și zvonuri false. Foto: Shutterstock

Când sunt zvonurile despre o statuie care plânge știri false? Cât de credibile sunt poveștile despre o relicvă sfântă care a dus la o vindecare miraculoasă? Și cum ar trebui confirmată o apariție divină? Acestea sunt subiectele abordate de noile reguli ale Vaticanului despre fenomenele supranaturale prezentate într-o conferință de presă, scrie BBC.

Vaticanul a reformat radical procesul prin care sunt evaluate presupusele viziuni cu Fecioara Maria, statuile plângătoare sau alte fenomene aparent supranaturale, insistând să aibă ultimul cuvânt în privința deciziei de a declara anumite evenimente demne de a fi venerate.

Rapoartele despre astfel de fenomene s-au înmulțit în ultimii ani, în era rețelelor sociale, fiind răspândite uneori prin dezinformare și zvonuri false.

Noile reguli clarifică criteriile de filtrare, analiză și eventuală respingere a cazurilor care apar. Ultima dată când Vaticanul a venit cu reguli în acest sens a fost în 1978, dar ele nu mai sunt viabile în era internetului.

Medugorje,,Bosnia,And,Herzegovina,-,July,12,,2019:,Virgin,Mary
Statuia Fecioarei Maria din Medjugorje, Bosnia. Foto: Shutterstock

Multe apariții au fost semnalate de-a lungul timpului. Cele care au fost recunoscute de Biserică i-au motivat pe mulți pelerini și chiar și pe unii papi să viziteze locurile unde se spune că au avut loc fenomenele.

Milioane de oameni merg, spre exemplu, la Lourdes, în Franța, sau la Fatima, în Portugalia, unde se spune că Fecioara Maria ar fi apărut în fața copiilor cărora le-a promis un miracol, înainte ca mulțimea să vadă cum soarele s-a mișcat ca un zigzag pe cer.

Această apariție a fost recunoscută oficial de Biserică în 1930. Despre altele, însă, autoritățile bisericești au spus că sunt false.

Mesaje de la Fecioara Maria: miracole și înșelătorii

În 2016, o femeie dintr-un orășel din nordul Italiei a început să susțină că primea mesaje de la Isus și Fecioara Maria, după ce a adus o statuetă din Medjugorje, Bosnia, acolo unde se spune, de asemenea, că a apărut Fecioara Maria.

Oamenii se rugau în fața statuii și ascultau mesajele care includeau avertismente despre căsătoriile între persoane de același sex și avorturi. A durat opt ani ca preotul local să descopere că totul era o escrocherie.

Potrivit noilor norme, autoritățile bisericești nu se mai pronunță direct în legătură cu calitatea supranaturală a unei viziuni, stigmat sau alte evenimente aparent divine.

Italy, Rome, Vatican, 2024/2/11.Pope Francis celebrates a Holy Mass for Canonization of Maria Antonia of Saint Joseph de Paz y Figueroa in Saint Peter's Basilica, Vatican City. On the anniversary of the first apparition of the Blessed Virgin Mary in Lourd
Ultima dată când Vaticanul a adoptat reguli privind recunoașterea evenimentelor supranaturale a fost în 1978, dar ele nu mai sunt viabile în era internetului. Foto: Profimedia Images

În schimb, acum există șase concluzii principale la care Biserica poate ajunge. Cea mai favorabilă dintre ele - „nihil obstat” - reprezintă o declarație conform căreia nu există nimic contrar religiei în legătură cu evenimentul în cauză, ceea ce înseamnă că credincioșii îl pot venera, potrivit AP.

Normele revizuite permit ca un eveniment să fie declarat „supranatural” la un moment dat și ca Papa să poată interveni în acest proces. Dar, „ca o regulă”, Biserica nu se mai ocupă cu autentificarea evenimentelor inexplicabile sau luarea unor decizii definitive despre originea lor supranaturală.

De asemenea, credincioșii nu sunt obligați să creadă în aceste evenimente, potrivit Cardinalului argentinian Victor Manuel Fernandez, șeful biroului doctrinei Vaticanului. „Biserica le dă credincioșilor libertatea de a le acorda atenție” sau nu acestor evenimente.

„O prefer pe Madonna ca mamă, mama noastră, și nu o femeie care este șefa unui birou telegrafic care trimite mesaje în fiecare zi la o anumită oră”, le-a spus Papa Francisc reporterilor în 2017, în legătură cu zvonurile legate de altarul Fecioarei Maria din Medjugorje.

În total, mai puțin de 20 de apariții divine au fost aprobate de Vatican în toată istoria.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...