Egiptul sprijină plângerea Africii de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție pentru genocid

Data publicării:
THE HAGUE - President Nawaf Salam (M) during the first day of a two-day hearing in the case brought by Mexico against Ecuador. Mexico has filed a complaint with the ICJ in response to a police raid on the Mexican embassy in Ecuador. Former Ecuadorian Vice
CIJ nu s-a pronunţat încă asupra plângerii formulate de Africa de Sud, în care acuză că în Fâşia Gaza a avut loc un genocid. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Egiptul a anunţat duminică oficial că va sprijini formal la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) plângerea formulată de Africa de Sud împotriva Israelului pentru presupuse crime de genocid comise în războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza.

"În urma agravării intensităţii şi proporţiei atacurilor israeliene împotriva civililor palestinieni" în Fâşia Gaza, inclusiv a "atacurilor directe" împotriva populaţiei şi distrugerii infrastructurilor vitale din enclava palestiniană, Egiptul a decis să susţină această plângere la CIJ, a explicat Ministerul de Externe egiptean într-un comunicat, relatează agenţiile DPA şi EFE, preluate de Agerpres.

De asemenea, Egiptul acuză Israelul că "forţează palestinienii să fugă sau să fie strămutaţi din teritoriile lor", fapt care a contribuit la "o criză umanitară fără precedent ce a creat condiţii în care este imposibil de locuit în Fâşia Gaza".

Toate aceste acţiuni israeliene constituie "o încălcare flagrantă" a dreptului umanitar internaţional, precum şi a celei de-a patra Convenţii de la Geneva din 1949 asupra protecţiei civililor în război, a mai precizat Ministerul de Externe egiptean.

Acesta din urmă cere Israelului să aplice măsurile provizorii dispuse de CIJ în ianuarie pentru asigurarea livrării ajutorului umanitar în Fâşia Gaza. MAE de la Cairo solicită de asemenea Consiliului de Securitate al ONU să ia "măsuri imediate" pentru o încetare a focului şi a operaţiunilor militare israeliene la Rafah, oraş din Fâşia Gaza situat la graniţa egipteană şi care este ultimul refugiu al palestinienilor ce fug din calea luptelor dintre gruparea islamistă palestiniană Hamas şi armata israeliană.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a dispus în ianuarie Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană. Dar CIJ nu s-a pronunţat încă asupra cazului în sine sesizat de Africa de Sud, respectiv plângerea că în Fâşia Gaza a avut loc un genocid, prin încălcarea de către Israel a Convenţiei ONU asupra genocidului semnate în anul 1948. Această parte a procedurii judiciare ar putea dura ani la rând.

După o incursiune armată a grupării Hamas în care aceasta a ucis circa 1.200 de persoane în Israel pe 7 octombrie, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o puternică ofensivă militară care a ucis până în prezent peste 35.000 de palestinieni, alţi peste 78.000 fiind răniţi, majoritatea civili, femei şi copii, conform autorităţilor sanitare din Fâşia Gaza.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Secretul unei prietenii de aproape 20 de ani, la Hollywood. Ryan Reynolds și Hugh Jackman, despre cât de mult...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...