AstraZeneca anunță că retrage de pe piaţă vaccinul anti-COVID-19

Data publicării:
Male doctor in blue nitrile gloves, glasses and a respirator mask for protection holds a vaccine bottle and syringe for injection. Coronavirus Vaccin
Sursa foto: Profimedia Images

Gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat miercuri că retrage de la vânzare vaccinul său anti-COVID-19, Vaxzevria, unul dintre primele seruri lansate pe piaţă în timpul pandemiei de coronavirus, invocând o scădere a cererii pentru acest produs medical, informează AFP.

AstraZeneca a menţionat totodată într-un comunicat de presă "un surplus de vaccinuri actualizate" în faţa diferitelor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 şi "o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat şi nici distribuit".

"Prin urmare, AstraZeneca a luat decizia de a iniţia retragerea autorizaţiei de comercializare a vaccinului Vaxzevria în Europa", a anunţat compania farmaceutică în comunicatul său de miercuri, citat de Agerpres.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a precizat marţi pe site-ul său că autorizaţia de comercializare a Vaxzevria a fost retrasă "la cererea deţinătorului autorizaţiei de marketing", respectiv a grupului farmaceutic britanic.

AstraZeneca a precizat că "va colabora cu celelalte agenţii de reglementare medicală din lume pentru a iniţia retrageri ale autorizaţiilor de comercializare pentru Vaxzevria acolo unde nu există o viitoare cerere aşteptată pentru acest vaccin".

În comunicatul său, grupul farmaceutic a declarat că doreşte "să închidă acest capitol".

O sursă apropiată de conducerea companiei a subliniat pentru jurnaliştii de la AFP că "nu mai existau vânzări (ale vaccinului Vaxzevria - n.red.) de ceva timp încoace".

"Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat pentru a pune capăt pandemiei", precizează acelaşi comunicat de presă, în care se afirmă că "potrivit unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate doar în primul an de utilizare" a serului şi că "peste 3 miliarde de doze au fost distribuite în lumea întreagă".

Deşi profitul Astrazeneca din primul trimestru din 2024 a crescut cu 21% în raport cu anul trecut, în special datorită vânzărilor din domeniul oncologic, grupul britanic raportează de mai multe luni un declin constant al vânzărilor sale de medicamente legate de COVID-19 - la fel ca şi rivalul său GSK, care a rămas mult în urmă în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin de acest tip.

Vaccinul Vaxzevria, unul dintre primele lansate pe piaţă împotriva noului coronavirus în contextul în care vaccinurile nu reprezentau o specialitate a grupului AstraZeneca, a înregistrat însă mai multe eşecuri, mai ales în ceea ce priveşte autorizaţia sa de comercializare în Statele Unite, care nu a fost emisă niciodată.

Serul s-a confruntat şi cu probleme de livrare în Europa, alături de suspiciuni de riscuri crescute de tromboză în urma mai multor decese.

AstraZeneca a precizat că a actualizat în aprilie 2021, în acord cu agenţia britanică de reglementare medicală MHRA, informaţiile disponibile despre Vaxzevria, pentru ca prospectul acestuia să includă posibilitatea că, în cazuri rare, serul declanşează tromboze.

Regatul Unit, care a mizat iniţial pe Vaxzevria la începutul campaniei sale de vaccinare împotriva COVID-19, a înlocuit apoi acest vaccin cu seruri concurente.

Vaccinurile AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost rapid abandonate pe scară largă în ţările europene în beneficiul serurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna, ambele bazate pe tehnologia ARN mesager.

AstraZeneca şi Johnson&Johnson şi-au păstrat totuşi un loc central în mecanismul COVAX, un dispozitiv de ajutorare la nivel internaţional a vaccinării anti-COVID-19 în ţările sărace.

Grupul AstraZeneca reaminteşte cu regularitate faptul că agenţiile de reglementare din diverse ţări care au autorizat vaccinul Vaxzevria au considerat că "beneficiile vaccinării depăşesc cu mult riscurile de efecte secundare extrem de rare".

Vaccinul Vaxzevria nu mai este disponibil în Australia începând de anul trecut.

Sindroamele de tromboză în cauză, trombocitopenia (TTS), duc la formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale. Acest sindrom rar a apărut la aproximativ 2 - 3 persoane din 100.000 de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca, susţine AFP.

Cazurile de TTS par a fi mai grave la femeile tinere. Aproape toate cazurile raportate de TTS au apărut după prima doză de vaccin.

Grupul farmaceutic AstraZeneca se confruntă cu mai multe acţiuni în justiţie privind consecinţele vaccinului său, inclusiv cu un proces deschis în Marea Britanie în numele a 51 de reclamanţi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...