Carnea vândută online, în atenția autorităților. Avertismentul acestora pentru cumpărători

Data publicării:
Imagini cu porcit sacrificati pentru sarbatori
Carnea vândută online, în atenția autorităților.

În așteptarea Crăciunului, carnea de porc se află la loc de cinste pe lista de cumpărături a românilor. Din cauza scumpirilor, însă, tot mai mulți caută să o cumpere direct de la țărani, sau chiar de pe internet. Pe cât de avantajos este pentru producătorii locali, pe atât de periculos poate fi pentru sănătatea clienților, atrag atenția autoritățile.

Internetul este plin de anunțuri ale celor care vând carne de porc în această perioadă. Prețurile variază între 15 și 20 de lei pe kilogram.

Reporter: Aveți acte pentru sanitar-veterinar? Că e cu pesta porcină pericol acum.
Vânzător: Alea le scot, alea când veniți atunci, mă duc și le scot. Îs vaccinați, îs luați în evidență, nu-s la liber. Eu trebuie să-i scot de pe fișa mea matricolă după ce-i vând. Eu nu pot, că mă încarc cu ei acolo și acuma cu legea asta cu 5 porci ne-a dat în cap.

Specialiștii ne recomandă să fim precauți în această perioadă.

Flavius Nicoară, director DSV Timiș: Cumpărați doar din magazine autorizate, nu mai cumpărați de pe online, de la așa-zișii producători tradiționali. Toate acele produse nu sunt controlate sanitar-veterinar, nu știm nici măcar dacă s-a făcut trichina pe respectivele produse. Gâdiți-vă, imaginați-vă că cineva în bucătăria lui face cârnați, catlaboși și apoi îi vinde.

Dacă totuși vreți să cumpărați de la producătorii locali, cereți avizele și actele de conformitate.

Femeie: Cumpăr din supermarketuri, magazine unde e verificată.
Reporter: De ce? Vi se pare mai sigur?
Femeie: Mi se pare mai sigur, și să fim sinceri căutăm unde-i mai ieftin.

Bărbat: Nu, din piață de unde-i verificată bineînțeles că e mai sigur, nu?
Reporter: De ce nu cumpărați de pe internet?
Bărbat: Păi, nu prea am încredere, nu știu cum îl ține omul acasă.

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare sunt în alertă în Timiș din cauza focarelor de pestă porcină și fac verificări inclusiv în mediul online.

Flavius Nicoară, director DSV Timiș: Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea oamului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Inclusiv în piețe sau supermarketuri, cei de la Direcția Sanitar Veterinară, monitorizează atent carnea de porc, dar și preparatele în toată această perioadă.

În Timiș încă sunt active două focare de pestă porcină africană la cel mai mare procesator de carne de porc din România.

Reporter: Mihai Vălușescu / Operator: Mihai Pop

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...