Statul face economii din pensiile orfanilor. Bursa socială pentru elevii orfani de un părinte a ajuns să fie condiționată de venit

Data actualizării: Data publicării:
elevi in banca
Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Foto: Profimedia Images

Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Este introdusă o limită de venit, de un salariu minim pe economie de membru de familie. În plus, în metodologia-cadru de acordare a burselor pentru viitorul an școlar, termenul de orfan nu mai apare deloc. 

Noua meteodologie publicată de Ministerul Educației pentru acordarea bruselor în acest an școlar, care urmează să înceapă la data de 11 septembrie, naște mai multe controverse și ridică semne de întrebare pentru copiii care sunt vizați de posibilitatea acordării burselor.

În anii trecuți, copiii care aveau un părinte decedat beneficiau de bursă socială. Acum, vor lua bursă elevii care au ambii părinți decedați, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să facă dovada faptului că, la nivelul familiei monoparentale, venitul este mai mic sau egal cu venitul minim pe economie.

În aceste condiții, câteva semne de întrebare și acuze care au fost ridicate în legătură cu aceasta metodologie ar fi faptul că Ministerul încearcă să facă economie atacând tocmai acești copii care au nevoie de spriin și care ar trebui să primească burse sociale.

Până în acest moment nu este clar dacă Ministerul Educației va revizui sau nu această prevedere. Metodologia este în dezbatere publică până la data de 4 septembrie.

Însă aceasta nu este singura problemă legată de bursele școlare. În privința burselor de merit, metodologia spune că 30% din colectivul unei clase ar urma să le primească, în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dispar bursele de studiu, ce puteau fi acordate ca un sprijin pentru a încuraja copiii care veneau din medii defavorizate sau care aveau situații financiare unde statul ar fi putut interveni pentru a putea compensa.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...