Copil de 2 ani diagnosticat cu tuse convulsivă şi rujeolă. Copilul nu a făcut niciun vaccin de când s-a născut

Data publicării:
mana de copil cu rujeola
FOTO: shutterstock

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, prof. dr. Simin Aysel Florescu, a declarat pentru News.ro că în unitatea sanitară medicii au îngrijit un copil de numai 2 ani care a avut în acelaşi timp şi rujeolă, şi tuse convulsivă. Copilul nu fusese vaccinat cu niciun fel de vaccin de la naştere. Fratele copilului, în vârstă de 10 ani, a avut şi el tuse convulsivă. Conform ultimelor date publicate de INSP, în primele patru luni ale acestui an au fost diagnosticate 112 cazuri de tuse convulsivă, de şapte ori mai multe faţă de anul, trecut.

„Am avut acum un copil de 2 ani, nevaccinat, provenit dintr-o mamă la care nici nu ştim istoricul de vaccinare, şi care are concomitent rujeolă şi tuse convulsivă, iar fratele lui de 10 ani are şi el tuse convulsivă. Cel cu ambele boli în acelaşi timp nu are niciun fel de vaccin de când s-a născut, până la vârsta de doi ani.

Mijloacele moderne de diagnostic molecular ne-au ajutat să-i punem foarte repede diagnosticul de certitudine în ceea ce priveşte tusea convulsivă, dar asta nu înseamnă că putem merge aşa, pentru că aceste cazuri puteau fi foarte frumos evitate printr-o schemă decentă, civilizată, de vaccinare, aşa cum este asigurată cea din programul naţional de vaccinare din ţara noatră.

Nu a avut criterii suplimentare de severitate, dar nu este normal ca acest lucru să se întâmple, nu este normal ca aceşti copii să nu fie vaccinaţi şi să provină şi dintr-o mamă nevaccinată, pentru că se întâmplă adevărate tragedii, se pot întâmpla focare din ce în ce mai mari, în familii, în colectivităţi, care vor merge progresiv, dacă nu se întrerupe treaba asta. Deci vaccinarea copiilor şi vaccinarea gravidelor ar scădea ritmul de transmitere al infecţiei, cel puţin pentru tusea convulsivă.

Să nu uităm că, dacă aceste cazuri încă nu sunt de ATI, asta nu înseamnă că altele nu vor fi. Tusea convulsivă este o boală periculoasă”, a explicat dr. Simin Aysel Florescu, potrivit News.ro.

„Vaccinarea ne protejează pe toţi”

Rata scăzută de vaccinare este principala problemă care duce la îmbolnăviri şi complicaţii, care pot fi dintre cele mai severe, mai ales în cazul copiilor cu vârsta sub un an. Pot fi însă evitate prin vaccinarea femeilor însărcinate, într-o anumită perioadă a sarcinii.

„Este vorba despre aceeaşi problemă majoră, şi anume scăderea ratei acoperirii vaccinale, pentru că tusea convulsivă reprezintă un pericol masiv din punct de vedere al complicaţiilor, mobilităţii şi mortalităţii la copii şi mai ales la copii sub un an.

Sursa cea mai importantă de boală pentru aceşti copii este reprezentată de adolescenţi şi adulţi, care fac forme atipice de boală datorită faptului că nici ei nu şi-au mai făcut rapelurile vaccinale la zece ani, aşa cum ar fi trebuit.

Vaccinarea este cea care ne protejează pe toţi. Aş vrea să spun un lucru foarte important, şi anume în privinţa afecţiunilor tusei convulsive la copiii sub un an la care ne doare cel mai rău din punctul de vedere al severităţii cazurilor şi al pericolului, acestea ar putea fi contracarate foarte bine prin vaccinarea gravidelor, este recomandată de foarte mult timp, vaccinarea gravidelor ca şi rapel, între săptămânile 26 şi 31 sau 32 de sarcină pentru că în felul acesta atât mama cât şi copilul vor fi protejaţi de această boală. Copilul va primi anticorpi de la mamă în timpul sarcinii şi ulterior prin alăptare şi asta îl va proteja în primele două luni de viaţă până când începe să-şi facă propriile vaccinări, dar de formele cele mai grave care apar în aceste prime două luni.

Pe de altă parte protecţia unui copil este asigurată şi de vaccinarea celor din jur, familia apropiată, comunitatea mică în care creşte, e vorba atât de părinţi, cât şi de bunici, cât şi de ceilalţi fraţi sau surori, copii mai mari, care şi ei ar trebui să fie vaccinaţi, în felul acesta se realizează imunitatea aceea de tip cocon, în jurul copilului mic, ca acesta să nu se îmbolnăvească. Din cauza faptului că toate aceste lucruri nu prea se întâmplă, avem din ce în ce mai multe cazuri”, a mai precizat medicul.

Când se face vaccinarea?

Medicul Simin Aysel Florescu a explicat care sunt perioadele de imunizare, dar şi faptul că există o experienţă imensă în ceea ce priveşte siguranţa şi eficienţa acestor vaccinuri. În Bulgaria există deja epidemie de tuse convulsivă, iar aceste cazuri nu rămân doar dincolo de graniţă, spune specialistul, tocmai pentru că se pot transmite foarte uşor.

„La copii este recomandată în primul rând, începând de la vârsta de 2 luni. Sunt după aceea câteva rapeluri, la 4 luni, la 6, la 11 luni. Toate aceste lucruri sunt ţinute foarte bine sub control de către medicii de familie. Singura dorinţă a noastră este ca părinţii să se adreseze medicilor de familie.

Evident că se va ajunge rapid la o omogenizare a acestor cazuri, nu vor rămâne dincolo de graniţă, toate aceste boli sunt cu transmitere respiratorie, se transmit foarte uşor şi foarte rapid. E suficient să fie nu ştiu câte cazuri la bulgari că or să apară rapid în câteva săptămâni şi la noi, din ce în ce mai multe. Să nu uităm că avem şi noi cazurile noastre proprii, care se împrăştie. Va fi un lucru absolut îngrozitor din punctul nostru de vedere, pentru că este extrem de ciudat şi anormal să vezi cazuri de boli vechi şi perfect vaccinabile pentru care există o experienţă imensă în ceea ce priveşte eficienţa şi siguranţa vaccinurilor respective, să vezi bolile respective acum doar pentru că oamenii nu mai vor să se vaccineze”, a explicat Prof. Dr. Simin Aysel Florescu pentru News.ro.

Boala se manifestă diferit la copii și adulți

Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara a explicat care sunt diferenţele între patologia copilului de vârstă mică şi a adultului.

„Trebuie să disociem între patologia pediatrică şi patologia adultă. Acest pertussis este o bacterie care, dacă este depistată în primele faze la adulţi, trece mai uşor, e acea tuse spastică, tuse uscată, care te duce în fazele mai avansate la dispnee şi wizing. La copii această bacterie poate să provoace şi pneumonii şi accesele de tuse sunt înecăcioase şi afectează foarte mult calitatea vieţii.

Se răspândeşte foarte rapid într-un termen scurt, prin apropiere, prin acele picături, mare atenţie când stăm cu o persoană care are această tuse seacă, tuse măgărească, este posibil să ne infecteze şi pe noi.

La adult, după 2-3 săptămâni se remit simptomele, dacă este depistată în puseul acut, bacteria este identificată prin acest exudat faringian sau nazal, se trece sub tratament de specialitate de obicei cu antibiotice din clasa macrolidelor, dar indicăm şi tratament simptomatic cu antitusive.

Dacă vedem că avem o tuse, dacă vedem că nu ne simţim bine, este foarte importat când ieşim în colectivitate, când socializăm şi nu avem altă opţiune de a rămâne într-un mediu mai izolat să ne punem mască. Masca nu trebuie să ne fie ruşine să o purtăm şi ne protejează atât pe noi, cât şi pe colegii, prietenii noştri, familia noastră.

Nu orice tuse, fenomen tuşigen se tratează cu antibiotic. Şi dacă fenomenul tusigen, după două-trei săptămâni, a trecut, nu mai luăm antibiotic că luăm degeaba, se va remite de la sine, imunitatea noastră face ca să învingem boala. La copii este acelaşi tratament, dar se instituie mult mai repede, fenomenele tusigene sunt foarte agresive şi indicăm să se ducă la medicii specialişti pediatri”, a explicat medicul pentru News.ro.

Peste 100 de cazuri în 4 luni

În primele 4 luni ale acestui an au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă în România. Sunt de 7 ori mai multe cazuri faţă de cazurile înregistrate în total, în tot anul trecut, 16 cazuri.

Au fost înregistrate şi două decese, ambele la sugari.

Cele 112 cazuri au fost raportate în 22 de judeţe, cu incidenţă foarte diferită de la un judeţ la altul. Conform datelor publicate de INSP, grupa de vârstă cea mai afectată este 0-4 ani.

Din numărul total de 112 cazuri 78% nu aveau nicio doză de vaccin în antecedente, deşi procentul optim era de 95% cu cel puţin o doză de vaccin.

Luni, 13 mai, erau înregistrate în judeţul Timiş 24 de cazuri, fiind judeţ fruntaş la acest capitol. 7 cazuri erau înregistate şi în judeţul Iaşi. Un singur caz este înregistrat şi în Alba, fiind vorba despre un copil nevaccinat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Secretul unei prietenii de aproape 20 de ani, la Hollywood. Ryan Reynolds și Hugh Jackman, despre cât de mult...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
1.200 lei în plus la pensie la recalculare, deși a muncit numai 31 ani. Câte puncte a realizat?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...