Uleiul de măsline contrafăcut a invadat piețele. Trucul prin care poți descoperi dacă ai un produs veritabil

Data actualizării: Data publicării:
ulei de masline
Specialiștii recomandă o serie de teste pe care le putem face pentru a alege un ulei de măsline veritabil. Foto: Shutterstock

Uleiul de măsline contrafăcut a devenit uzual pe piețele europene. Producția a scăzut drastic vara, prețurile au explodat, la fel și numărul escrocheriilor. În noiembrie, autoritățile au confiscat 260 de mii de litri de produse contrafăcute în Italia și Spania. Specialiștii recomandă o serie de teste pe care le putem face pentru a alege un ulei de măsline veritabil.

În urmă cu două luni, autoritățile din Italia și Spania au făcut percheziții și au confiscat 260 de mii de litri de ulei de măsline contrafăcut. Practica a devenit uzuală pe piețele europene, după ce seceta a redus producția, iar prețurile au crescut cu 75 la sută în ultimii doi ani. Chiar și românii spun că cel puțin o dată s-au îndoit că uleiul de măsline cumpărat este veritabil.

-Îl iau după aspect, cum arată de obicei. Și prețul contează.
-Vi s-a întâmplat ca un tip de ulei de măsline să vi se pară că are un gust ciudat?
-Da, de multe ori.

Escrocii, de obicei, amestecă sau înlocuiesc uleiul de măsline veritabil cu uleiul de semințe. Uleiul de semințe nu are culoare și nu are gust și, în acest context, ei îl amestecă cu clorofilă sau cu betacaroten, pentru a-i oferi culoare galben-verzuie și pentru acel gust amărui.

Pe cele mai multe etichete scrie „amestec de uleiuri rafinate din UE și din afara UE”, de aceea este greu să determinăm sursa.

Geo Dobre, expert în piața uleiului de măsline: Un lucru singur e cel care ne spune că uleiul e făcut de un producător care își culege măslinele și acela este campania. Atâta timp cât pe sticlă scrie campania 23-24, acest lucru înseamnă că a fost realizat de acel producător acel ulei, nu doar îmbuteliat.

Există și alte teste recomandate de bucătarii profesioniști.

Alex Ilinca - chef: Cel mai accesibil ar fi să îl luăm cu un șervețel, să îl dăm pe mână, iar dacă pielea noastra absoarbe acest ulei, înseamnă că este ulei de măsline. Putem exemplifica pe o farfurie albă, îl vedem că are o consistență mieroasă așa, după care îl mirosim, îl gustăm. Uleiul extravirgin nu trebuie să fie dulce, trebuie să aibă o senzație amară în primă fază, iar apoi retrogustul să fie de ceva proaspăt.

Un alt truc este congelarea unei cupe cu ulei de măsline. Un produs veritabil va avea un aspect uniform.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...