Uniunea Europeană vrea excluderea agriculturii din anchetele antidumping îndreptate împotriva Chinei

Alexandru Gologan Data publicării:
china ue agricultura
sursa foto: colaj profimediaimages / gettyimages

Sectorul agricol nu ar trebui să devină o victimă a investigațiilor antidumping, susține comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski. Uniunea Europeană este al doilea partener economic al Chinei, însă tensiunile dintre cele două țări au crescut pe fondul acuzațiilor lansate de Bruxelles la adresa Beijingului, conform cărora, produsele chinezești sunt vândute la pre de dumping pe piețele europene.

Uniunea Europeană a lansat mai multe investigații în ultimul an asupra furnizorilor chinezi, pentru că au încălcat o nouă reglementare privind comerțul exterior. Produsele din afara spațiului european sunt supuse verificărilor riguroase înainte de a fi vândute, însă chinezii și-au expediat marfa în țări terțe care pot opera legal în blocul comunitar.

Astfel, bunurile chineze au căpătat întâietate pe piața europeană, mai ales că prețurile sunt sub ale rivalilor de pe continent. Cu toate acestea, un oficial din cadrul UE vrea ca tensiunile comerciale să nu lovească domeniul agribusiness.

„Intenția mea este să fac tot ce este posibil pentru a evita situația în care agricultura este o victimă a problemelor din alte sectoare”, a declarat pentru Financial Times, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Exporturile agroalimentare ale Uniunii către China sunt în scădere, însă în aceeași situație sunt și importurile, semn că relațiile dintre cei doi parteneri se mențin reci.