ECA: Fondurile UE cheltuite defectuos de membri compromit integritatea financiară a comunității europene

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
impozit ue
sursa: shutterstock.com/

Curtea de Conturi a Uniunii Europene (ECA) atrage atenția că în perioada 2014-2022, fonduri în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro au fost cheltuite defectuos. Procesul de recuperare a creanțelor este un element esenţial al integrităţii financiare a UE şi al sistemului său de control intern, însă punerea sa în practică este de multe ori anevoiasă.

Dacă fondurile UE nu sunt cheltuite aşa cum prevede legea, ele sunt considerate cheltuieli neconforme. Cheltuielile neconforme au reprezentat 4,2% din bugetul pe 2022. Toate aceste fonduri sau o parte din ele ar putea fi eligibile pentru recuperare, fie direct de către Comisie, fie de către statul membru sau organismul iniţial responsabil pentru ele.

"Auditorii Uniunii Europene au constatat că, deşi Comisia Europeană asigură înregistrarea corectă şi promptă a cheltuielilor neconforme, recuperarea banilor respectivi durează adesea prea mult. În cazul fondurilor pentru agricultură gestionate în comun, pentru care responsabilitatea primară revine statelor membre, ratele de recuperare sunt în general scăzute. Există însă diferenţe considerabile de la o ţară UE la alta. Între 2014 şi 2022, au fost raportate, pentru toate domeniile, cheltuieli UE neconforme (bani cheltuiţi necorespunzător) în valoare de 14 miliarde de euro. Recuperarea acestor bani este un element esenţial al integrităţii financiare a Uniunii Europene şi al sistemului său de control intern", precizează ECA.

Recuperarea fondurilor UE este procesul prin care se solicită rambursarea totală sau parțială a sumelor plătite unei organizaţii sau unui beneficiar pentru care s-a constatat ulterior că respectivii nu au respectat cerinţele de finanţare stabilite de UE. Problema este că, odată banii plătiţi, recuperarea lor durează adesea foarte mult şi uneori chiar eşuează.

De regulă, trec între 14 şi 23 de luni de la încheierea activităţilor finanţate până la emiterea unei cereri de rambursare. Ulterior, mai este nevoie de alte 3-5 luni înainte ca banii să fie efectiv recuperaţi. Fondurile la a căror recuperare se renunţă reprezintă între 1% şi 8% din bugetul anual.

Auditorii au constatat că principalele probleme legate de recuperarea fondurilor supuse gestiunii directe sau gestiunii indirecte îşi au rădăcina în intervalul de timp lung care se scurge între identificarea unei nereguli financiare şi emiterea ordinului de recuperare. De asemenea, s-a constatat că, în domeniul acţiunilor externe, informaţiile referitoare la impactul unor cheltuieli neconforme sunt incomplete.