Rep. Moldova și Norvegia își intensifică cooperarea în sectorul energiei. Nordicii sunt cel mai important furnizor de gaze al Europei

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
norvegia moldova
sursa: shutterstock.com/

Norvegia şi Republica Moldova au semnat marţi un memorandum de înţelegere pentru a extinde cooperarea în sectorul energetic, transmite Reuters.

Memorandumul îşi propune să promoveze şi să intensifice cooperarea în sectorul energiei dintre Norvegia și Republica Moldova. Semnat la Oslo de ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, şi de omologul său moldovean, Victor Parlicov, cu prilejul unei vizite de două zile a preşedintelui Maia Sandu, acordul acoperă atât cooperarea la nivel guvernamental, cât şi la nivelul sectorului privat.

Norvegia furnizează Republicii Moldova şi sprijin financiar, prin programul său de ajutor în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat Ucrainei, care a inclus şi 400 milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de gaze în 2023.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă la consecinţele războiului din Ucraina. În schimb, Norvegia a devenit cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, după reducerea livrărilor de gaze ruseşti.