Avem suficient gaz să exportăm și în Ungaria

Sorin Andone Data publicării:
gazoduct gaze romania
Coridorul Vertical se extinde. Sursa: shutterstock.com/

Importăm gaz în acest zile, din care parte reprezintă doar tranzit, dar din țară iese și mai mult decât intră, dovadă că suntem net exportatori și exportăm gaz de producție locală.

Potrivit datelor interactive Transgaz,  4,8 milioane de metri cubi de gaze intră dinspre Bulgaria și 6,9 milioane metri cubi ies către Ungaria, de unde rezultă că cel puțin 2,1 milioane de metri cubi de gaze de producție internă pleacă peste graniță.

Ar putea fi chiar mai mult, pentru că parte din cei 4,8 milioane metri cubi pot rămâne în țară, pentru consumul intern, și alte cantități să fie trimise în Ungaria. Avem un total de 28,9 milioane de metri cubi de gaze la dispoziție, azi, din care producția internă reprezintă 23,9 milioane de metri cubi.

Putem să introducem în depozitele subterane 5,9 milioane de metri cubi. Producția locală este împărțită de Petrom și Romgaz, pe uscat, la care se adaugă circa 3 milioane de metri cubi zilnic de la BSOG, în Marea Neagră. De importat, desi ruta este Bulgaria, importăm fie gaz rusesc, fie azer, via Turcia.