Viktor Orban e supărat că „a rămas singur în lupta pentru pace” în UE, după ce aliatul său Roberto Fico a fost la un pas să fie omorât

Data publicării:
orban sad
Premierul maghiar, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar de dreapta Viktor Orban s-a prezentat, joi, drept „singurul rămas să lupte pentru pace” în UE după tentativa de asasinat asupra aliatului său, premierul social-democrat slovac Robert Fico, relatează agenţiile AFP şi MTI.

Grav rănit de gloanţe într-o tentativă de asasinat motivată politic, Robert Fico va lipsi într-un „moment decisiv”, a deplâns Orban, care speră că alegerile europarlamentare din 6-9 iunie să aducă în Parlamentul European un echilibru de forţe care să oprească „febra războinică” a Bruxellesului în conflictul declanşat prin invazia rusă în Ucraina, potrivit Agerpres. 

Vorbind joi la o reuniune electorală în oraşul ungar Kecskemet, Orban a afirmat că, „odată cu schimbarea de guvern după ultimele alegeri, Slovacia a pornit pe drumul de a deveni o ţară pro-pace”, lucru care a fost „de mare ajutor Ungariei, însă procesul a fost întrerupt de tentativa unui activist de stânga de a-l asasina pe premierul slovac”.

„Robert Fico este indisponibil în lunile cele mai cruciale (...) Avem încredere că se va recupera, dar acum noi trebuie să luptăm singuri pentru pace”, a mai spus premierul ungar.

Viktor Orban, politician de dreapta, şi Robert Fico, care este de stânga, împărtăşesc aceeaşi orientare conservatoare neagreată la Bruxelles, deşi în cele puţin mai mult de şase luni de când este în funcţie premierul slovac nu ajunsese încă la un conflict deschis cu instituţiile europene, cum este cazul omologului său ungar în urma politicii sale ostile migraţiei ilegale şi comunităţii LGBT. Dar unele măsuri decise de Fico recent, precum desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale, au fost deja sever criticate de Bruxelles.

Robert Fico, la fel ca Viktor Orban, cere negocieri de pace între Rusia şi Ucraina şi se pronunţă împotriva furnizării de ajutor militar Kievului, ajutor pe care l-a sistat de îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, după ce Slovacia oferise până atunci Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii.

Premierul slovac este în continuare în stare critică după tentativa de asasinat comisă miercuri de un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale. Arestat la locul atacului armat, acesta a mărturisit că a acţionat cu o motivaţie politică.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Bianca Censori, vizită la părinți, fără Kanye West. Temerile familiei legate de influența lui: "O folosește...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...