Ucraina a găsit soluția ca să lase Rusia fără petrol și să crească tensiunile anti-Putin. "Ca un țânțar. Nu-l găsești, nu-l poți ucide"

Data actualizării: Data publicării:
incendiu la rafinarie
Incendiu la o rafinărie din Klinți, Rusia, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Un val de lovituri cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din adâncul Rusiei a forțat Kremlinul să își apere teritoriul. Aceste atacuri au dus și la ceva de neconceput până acum pentru Moscova – cel mai mare producător de petrol din lume a rămas fără petrol, ceea ce a dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor locale la combustibil.

Prețurile la motorină pentru consumatorii ruși au crescut cu aproape 10% în doar o săptămână, arată date guvernamentale, scrie Pravda, care citează Politico.

Costul benzinei a atins, de asemenea, un nivel maxim al ultimelor șase luni, crescând cu peste 20% de la începutul anului, în condițiile în care oferta se reduce și mai multe rafinării sunt obligate să oprească producția.

Două instalații de depozitare a carburanților, deținute de gigantul energetic rus Rosneft, aflat la aproximativ 500 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost grav avariate de dronele ucrainene miercurea trecută. Peste o duzină de rafinării din nouă regiuni rusești au fost lovite în mod similar în acest an, oficialii de la Kiev declarând industria o țintă militară legitimă.

Philip Ingram, fost ofițer de informații militare din Marea Britanie a declarat că atacurile dronelor ucraiene sunt „ca un țânțar – când nu îl găsești, nu îl poți ucide și continuă să se întoarcă noapte de noapte. Vei fi epuizat, e un mod bun de a elimina presiunea din primele linii.”

De asemenea, Ingram consideră că loviturile dronelor Kievului „au efect deoarece distrug infrastructura petrolieră și alte infrastructuri naționale critice”.

El a adăugat că o astfeld e strategie va face obiect de studiu la academiile de formare a ofițerilor în deceniile următoare.

În urma acestor atacuri, Moscova și-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportând puțin peste 712.000 de tone de motorină săptămâna trecută, față de peste 844.000 în aceeași săptămână în 2023.

Pentru Moscova, aceasta este o problemă și politică, și militară. Pe lângă faptul că Rusia îl consideră esențial în război, combustibilul ieftin este o parte esențială a politicii lui Vladimir Putin, care vrea să ofere astfel populației o compensație pentru salariile întârziate și pentru rubla slabă, tendință care va continua probabil și în viitorul apropiat.

Maria Shagina, expert în economia rusă la Institutul Internațional de Studii Strategice a declarat că Kievul a aflat care e vulnerabilitatea tehnologică a Moscovei și loviturile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor rusești accelerează această vulnerabilitate.

Ucraina: Rafinăriile de petrol ruse sunt ținte legitime

Un vicepremier ucrainean a declarat, vineri, că rafinăriile de petrol ruse sunt ţinte legitime pentru forţele sale. Declarația vine după ce SUA, un aliat apropiat al Ucrainei, i-a cerut Kievului să înceteze să mai atace cu drone rafinării, transmite Reuters.

„Înţelegem apelurile partenerilor americani, dar în acelaşi timp noi luptăm cu capabilităţile, resursele şi practicile pe care le avem”, a declarat Olga Stefanişîna, viceprim-ministru, la Forumul pentru Securitate de la Kiev. Ea a spus că facilităţile energetice sunt ţinte legitime din punct de vedere militar.

The Financial Times a citat persoane familiare cu chestiunea care au spus că Washingtonul i-a cerut Kievului să înceteze bombardamentele asupra rafinăriilor, atenţionând asupra riscurilor de a provoca represalii şi creşterea preţului la petrol la nivel mondial.

Atacurile contribuie la majorarea preţurilor la petrol, care au crescut cu aproape 4% de pe 12 martie, când Ucraina a lovit o importantă rafinărie de petrol din Rusia. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita