Separatiştii au pierdut majoritatea în parlamentul catalan. Partidul premierului spaniol a câștigat alegerile dar are nevoie de aliați

Data actualizării: Data publicării:
Socialists Win Catalan Regional Elections
Liderul separatist Carles Puigdemont a anunţat că îşi va prezenta candidatura în vederea formării unui Guvern regional minoritar. Foto: Profimedia Images

Partidele separatiste care conduceau Catalonia de zece ani şi-au pierdut duminică majoritatea în Parlamentul regional, într-un scrutin în care Partidul Socialist (PSOE) al premierului Pedro Sánchez a obţinut o victorie la şase ani şi jumătate după o secesiune eşuată în 2017, relatează AFP, preluat de News.ro.

Cele trei formaţiuni separatiste, care dispuneau de majoritatea mandatelor în Parlamentul regional, au obţinut, potrivit unor rezultate parţiale, 59 de mandate, în contextul în care majoritatea absolută este de 68 de mandate.

Partidul Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia, JxCat) al lui Carles Puigdemont a obţinut 35 de mandate. Celălalt mare partid separatist Stânga Republicană din Catalonia (ERC) al actualului preşedinte regional separatist Pere Aragonès, a pierdut mult teren şi a obţinut 20 de mandate, iar CUP patru.

La ultimul scrutin regional, în februarie 2021, cele trei formaţiuni au obşinut 74 de mandate, ceea ce a permis acestui bloc separatist să continue să conducă regiunea spaniolă Catlonia.

Socialiştii au nevoie de aliaţi

Partidul Socialist al premierului Pedro Sánchez a obţinut 42 de amndate şi este necesar să găsească aliaţi pentru a conduce regiunea.

Cea mai probabilă ipoteză, potrivit unor analişti, este o alianţă cu stânga radicală - cu care Pedro Sánchez guvernează Spania -, dar şi cu ERC, care ar alege astel să pună capăt unităţii blocului separatist.

Pedro Sánchez a făcut din acest scrutin o miză centrală a mandatului său, sperând să arate că regiunea Catalonia a întors spatele veleităţilor separatiste.

Catalonia, o regiune situată în nord-estul Spaniei cu opt milioane de locuitori, unul dintre motoarele economice şi industriale ale Spaniei, a încercat să se despartă prin secesiune din Spania în 2017, pe când Carles Puigdemont era preşedintele regiunii.

Această criză a fost una dintre cele mai grave crize din Spania de la revenirea ţării la democraţie, după dictatura franchistă, în 1975.

Puigdemont îşi anunţă candidatura la preşedinţia Cataloniei

Carles Puigdemont a anunţat luni că îşi va prezenta, în noul Parlamentul regional catalan, candidatura în vederea formării unui Guvern regional minoritar alcătuit din partidele separatiste.

„Cred că există opţiuni pentru a merge la învestire şi, prin consecinţă, îmi anunţ intenţia de a-mi prezenta candidatura”, anunţă Carles Puigdemont, care trăieşte în exil în Belgia, unde a fugit în 2017 în urma unei secesiuni eşuate.

El a făcut acest anunţ într-o conferinţă de presă în sudul Franţei, la Argelès-sur-Mer.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...