Scholz temperează așteptările privind conferinţa asupra păcii în Ucraina din Elveția: „Nu vom negocia acolo sfârşitul războiului”

Data publicării:
Cancelarul german Olaf Scholz
Vor fi „aduse în discuţie securitatea centralelor nucleare, exporturile de cereale, chestiunea schimburilor de prizonieri şi subiectul tabu privind folosirea armelor nucleare”. Foto: Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat marţi asupra „aşteptărilor excesive” de la conferinţa asupra păcii în Ucraina ce va fi organizată în Elveţia în luna iunie, în timp ce armata ucraineană se află în dificultate în faţa unei ofensive ruse, relatează AFP.

„Nu vom negocia acolo sfârşitul războiului", a indicat Scholz într-un interviu acordat publicaţiei Stern. „În cel mai bun caz, acesta va fi începutul unui proces care să poată conduce la discuţii directe între Ucraina şi Rusia”, a adăugat el, potrivit Agerpres. 

Vor fi „aduse în discuţie securitatea centralelor nucleare, exporturile de cereale, chestiunea schimburilor de prizonieri şi subiectul tabu privind folosirea armelor nucleare”, a enumerat Scholz dintre temele care vor fi abordate la conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia la jumătatea lunii iunie şi la care au fost invitate peste 160 de delegaţii, dar fără Rusia.

„Pentru noi, obiectivul înainte de toate este de a cultiva eforturile diplomatice", mai ales faţă de ţările care nu se numără printre susţinătoarele Ucrainei, precum China, Africa de Sud sau Brazilia, a explicat el, în timp ce le-a reproşat aliaţilor europeni că în ansamblu nu fac suficient în materie de ajutor militar pentru Ucraina şi a cerut intensificarea acestui ajutor.

„În Europa, Germania livrează cel mai mult (Ucrainei): sisteme de apărare antiaeriană Patriot, tancuri şi alte arme grele. Unele ţări au făcut anunţuri, deci apelul nostru a ajutat", dar „din păcate nu sunt destule ţări care urmează acest exemplu", a criticat Olaf Scholz.

Conferinţa din Elveţia, care în lipsa unor contacte directe ruso-ucrainene nu va fi o conferinţă de pace, va fi organizată la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi va avea ca bază „formula de pace" propusă de acesta, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască „noile realităţi de pe teren", respectiv pierderea Crimeii şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Ucraina încearcă în prezent să atragă sprijin internaţional pentru poziţia sa la reuniuni fără Rusia, cum este cea din Elveţia. Potrivit anunţului guvernului elveţian, această „Conferinţă la nivel înalt asupra păcii în Ucraina" va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace".

Rusia a transmis despre această reuniune că nu va lua parte la ea nici dacă va fi invitată, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, şi a apreciat prin urmare că fără participarea sa o asemenea conferinţă nu are sens şi va fi organizată în zadar.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Câți bani a câștigat Theo Rose la începutul carierei. Artista a dezvăluit și ce și-a cumpărat din prima...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Drama din viața actorului ce ne-a încântat în „Sandokan". Interviul cu Beatles i-a schimbat destinul
Digi FM
Iosif Rotariu, noi declarații la câteva zile de la moartea soției: „Nu ne-am revenit din șoc!” Fostul...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...