Numărul doi în armata ucraineană spune că trupele sale, aflate în „apărare activă”, încă mai pot produce surprize

Data publicării:
Volodimir Zelenski și Oleksandr Sîrski
Oleksandr Sîrski inspectează planuri de luptă cu președintele Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană în că e capabilă de „surprize”, de și se află într-o stare de „apărare activă”, spune general-colonelul Oleksandr Sîrski. Forțele ucrainene se concentrează, în primul rând, pe apărarea sectorului estic al frontului lung de 1000 de kilometri, a mai spus militarul, conform Reuters.

Unul dintre comandanţii-cheie în răspunsul Ucrainei la invazia pe scară largă a Rusiei, Sîrski a vorbit despre realităţile schimbătoare de pe câmpul de luptă care au temperat speranţele într-o reuşită majoră a Ucrainei.

„Obiectivele noastre rămân neschimbate: să ne menţinem poziţiile (...) să epuizăm inamicul prin provocarea de pierderi maxime”, a declarat Sîrski, comandantul nr. 2 al Ucrainei, în vârstă de 58 de ani, afirmând că Rusia încearcă să preia iniţiativa pe front pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei.

Trupele ruse presează din mai multe direcţii de-a lungul frontului de est, a declarat Sîrski, cu scopul de a prelua controlul total al regiunii industriale Donbas, în ciuda pierderilor grele în oameni şi echipamente. Rusia speră, de asemenea, să recupereze terenul pe care l-a pierdut în regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a adăugat el.

Trupele ucrainene, la rândul lor, efectuează contraatacuri de amploare mai mică în ceea ce Sîrski a descris drept o „apărare activă”: menţinerea inamicului în alertă, căutând oportunităţi de a lovi, în timp ce încearcă să recâştige iniţiativa.

Confruntările celor două părţi sunt la o scară redusă pentru a economisi muniţie şi oameni, a adăugat el, sugerând că Rusia a învăţat, de asemenea, să reacţioneze şi să limiteze pierderile.

„Ofensivele la nivelul unui batalion sunt extrem de rare”, a declarat Sîrski, aflat la comanda trupelor ucrainene din estul Ucrainei, adăugând că utilizarea pe larg a dronelor a forţat schimbarea de tactică în teatrele de operaţiuni.

Ucraina spune că nu are suficientă muniţie pentru a susţine nivelul dorit de atacuri şi a cerut partenerilor occidentali să facă mai mult pentru a o aproviziona.

Sîrski a comandat trupe împotriva forţelor combinate ruse din 2014, când a fost supranumit „leopardul zăpezii” datorită „tacticilor asemănătoare cu modul în care vânează această felină”. „Această creatură este foarte atentă, vicleană şi curajoasă”, spune el.

Dar palmaresul lui Sîrski în calitate de comandant nu este incontestabil. În cea mai mare parte a începutului anului 2023, el a condus apărarea Ucrainei în oraşul Bahmut din estul ţării, unde se crede că mii de soldaţi din ambele tabere au fost ucişi în cea mai sângeroasă bătălie de până acum a conflictului.

Unii analişti militari s-au întrebat dacă a meritat să lupte pentru un oraş în ruine, care în cele din urmă a fost pierdut, cu preţul atâtor vieţi. Sîrski a declarat că Ucraina a provocat pierderi importante Rusiei în această zonă prin neutralizarea grupului de mercenari Wagner.

Având în vedere că artileria şi războiul de tranşee au adus puţine progrese majore, Sîrski este de acord cu comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, că tehnologia va juca probabil un rol major dacă Kievul doreşte să câştige războiul.

Războiul electronic s-a intensificat în ultimul an, spune Sîrski, adăugând că proliferarea dronelor şi a altor arme ghidate a creat mai multe oportunităţi de bruiaj. Pentru a obţine un avantaj, forţele ucrainene au nevoie de mai mult echipament avansat care să funcţioneze pe mai multe frecvenţe în acelaşi timp.

Dar există încă oportunităţi de a avansa prin crearea a ceea ce Sîrski a numit un „avantaj artificial”, aşa cum a făcut Ucraina în toamna anului 2022. „Indiferent cum stau lucrurile, există întotdeauna zone care sunt puternic apărate, iar alte zone mai puţin apărate”, spune el. Cheia, adaugă Sîrski, este concentrarea forţelor în cel mai vulnerabil punct şi în cel mai bun moment, un principiu care „nu-şi pierde relevanţa”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Bianca Censori, vizită la părinți, fără Kanye West. Temerile familiei legate de influența lui: "O folosește...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...