Analist: Turcia are nevoie de Rusia şi Iran

Data actualizării: Data publicării:
parlament turcia exteriorGettyImages-576628008-2

Cristina Cileacu: Preşedintele turc a spus că este este gata să refacă pacea în regiune împreună cu Iran şi Rusia. Unde este SUA în această ecuaţie?

Mehmed Ogutcu: Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, din partea guvernului turc şi de asemenea din media proguvernamentală, este o declaraţie destul de clară că SUA sau anumite grupări din SUA ar putea fi în spatele acestei lovituri de stat. Şi acesta este un lucru foarte serios, pentru că am văzut că SUA nu au condamnat lovitura de stat de la început, au aşteptat 5-6 ore până când au văzut că este una nereuşită şi abia apoi au condamnat-o. Acest lucru a creat o problemă serioasă. De asemenea, au cerut extrădarea lui Fethullah Gulen. În astfel de timpuri când relaţiile cu Washington-ul nu merg prea bine, nu doar legat de evenimentele recente, dar şi legat de ceea ce este în Siria, unde SUA începe să caracterizeze grupările susţinute de turci, saudiţi şi qatarezi drept grupări teroriste, şi acest lucru a creat probleme serioase cu SUA. Pe de altă parte, Turcia a decis să îşi recalibreze politica externă din regiune. Deci, reconcilierea cu Israelul, urmată de scrisoarea trimisă de preşedintele turc lui Putin, în care aproape că îşi cerea scuze pentru doborârea avionului rus la graniţa turco-siriană, au deschis o eră nouă. Dar nu cred că ar trebui să ne grăbim şi să spunem că relaţiile sunt acum excelente între Turcia şi Rusia, Turcia şi Israel. Aceştia sunt primii paşi care sunt de urmat şi avem nevoie de o abordare mai pragmatică şi mai realistă legată de aceste relaţii pot fi duse mai departe. Rusia şi Iran au devenit două puteri importante fără care Turcia nu poate să aibă nicio influenţă în Irak sau Siria.

Cristina Cileacu: În ceea ce îl priveşte pe Bashar al-Assad, Turcia a fost clară, este împotriva regimului Assad. În acelaşi timp Rusia şi Iran luptă pentru a-l menţine pe Bashar al-Assad la putere în Siria. Cum va fi rezolvată această situaţie în acest triunghi al celor trei mari puteri?

Mehmed Ogutcu: Este un efort de recalibrare a politicilor de securitate. Abordarea pe care a avut-o Turcia până acum nu a funcţionat. Iar guvernul recunoaşte acest lucru şi schimbă tactica. Nu obiectivul, pentru că acesta rămâne încă acelaşi: să îl vadă pe Assad înlăturat de la putere. Dar îşi dau seama că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, se vor implica mai mult, alături de Rusia şi Iran pentru a elimina ISIS din Siria şi pentru a crea o nouă configuraţie a Siriei, care va fi bună pentru pacea regională.

Cristina Cileacu: Ce credibilitate mai are preşedintele Erdogan, pentru că vedem acum după lovitura de stat pare că profită de această lovitură ca să îşi rezolve problemele interne.

Mehmed Ogutcu: Este îngrijorător, da, în zilele de după lovitura de stat, zeci de mii de oameni sunt epuraţi din armată, sistemul judiciar, cel de educaţie, al serviciilor secrete, de la biroul premierului, de peste tot. Acest lucru duce la impresia că listele de oameni care vor fi epuraţi au fost pregătite în avans. Dacă îi ştiau pe toţi aceşti oameni, de ce nu au făcut nimic înainte, ca să prevină un astfel de eveniment? Deci, sunt multe semne de întrebare în această privinţă, de asemenea există o presupunere că serviciile secrete din Turcia l-au informat pe preşedinte despre lovitura iminentă de stat, în jurul orei 16.30 iar lovitura a început în jurul orei 21.00, deci erau cam patru ore şi jumătate, timp în care lucrurile puteau fi împiedicate. Cred că avem nevoie de mai multă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi chiar şi acum în Turcia nu ştim foarte clar, pentru că situaţia este în continuare tensionată şi cu toate că guvernul şi forţele armate spun că au controlul absolut, încă mai cer oamenilor să stea pe străzi noaptea, ca să protejeze regimul. Există aşadar îngrijorarea că un al doilea val de atacuri militare din partea puciştilor ar putea avea loc. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...