Kyiv Post: Un ofițer rebel cecen vorbește despre o armată insurgentă care să dărâme regimul lui Kadîrov

Data publicării:
Ramzan Kadyrov's pancreatic necrosis
Starea de sănătate a liderului cecen Ramzan Kadîrov s-ar fi înrăutățit. Foto: Profimedia Images

Pe fondul zvonurilor despre boala fatală a lui Ramzan Kadîrov, un ofițer rebel cecen pro-ucrainean spune că se lucrează la crearea unei armate insurgente care să elibereze Cecenia de sub conducerea Kremlinului, potrivit The Kyiv Post.

Situația politică din Cecenia este puțin probabil să se schimbe în timp ce aceasta rămâne parte a Federației Ruse, a declarat pentru Kyiv Post colonelul Abdul Khakim, șeful Departamentului de Informații Militare al Forțelor Armate din Republica Cecenă Ichkeria.

Au existat multe speculații recent cu privire la potențialele desfășurări în Cecenia, având în vedere zvonurile în legătură cu starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov, a spus Khakim.

Cu toate acestea, nici măcar moartea liderului cecen Ramzan Kadîrov, potrivit lui Khakim, nu va schimba jocul.

Colonelul Khakim, ale cărui forțe sunt aliate cu Ucraina și au sediul la Kiev, a spus că, în opinia sa, Kadîrov nu este o figură independentă în arena politică rusă. Pentru ca în Cecenia să aibă loc schimbări semnificative, întregul sistem al puterii ruse trebuie să se schimbe, împreună cu Putin.

„Dacă o păpușă este înlocuită cu alta, nu ar trebui să ne așteptăm la prea multe schimbări”, a spus Khakim.

Kadîrov, însă, a sperat de mult să construiască o dinastie în Cecenia. Tatăl său Akhmat a domnit înaintea lui, iar astăzi fiul său cel mare, în vârstă de 18 ani, numit și Akhmat, încă nu are credibilitatea de a conduce republica.

Cine va conduce Cecenia, dacă moare Kadîrov

Khakim spune că există trei scenarii potențiale pentru dezvoltarea situației în cazul decesului lui Kadîrov.

Probabil următorul potențial lider al Ceceniei după moartea lui Kadîrov este Magomed Daudov, supranumit „Domnul”, din anturajul lui Kadîrov, care a așteptat de mult „cea mai bună oră” a lui, a spus Khakim.

Este posibil și un alt scenariu, în care oamenii vor răsufla ușurați după dispariția lui Kadîrov și a anturajului său, iar un străin va fi numit să conducă Cecenia, a adăugat Khakim.

„Vor numi un protejat de la Moscova, ca în Daghestan, un fel de guvernator general cu rădăcini rusești”, a spus Khakim. Schimbarea nu ar pune capăt opresiunii poporului cecen.

Khakim a oferit un al treilea scenariu: succesorul lui Ramzan Kadîrov ar putea fi Apti Alaudinov, un descendent al „vechilor ofițeri KGB” care și-a făcut carieră în timpul celei mai recente agresiuni pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei.

„El [Alaudinov] este bine cunoscut publicului rus pentru capacitatea sa de a se integra cu poporul rus. Vorbește competent în rusă pură, spre deosebire de needucatul Kadîrov”, a adăugat el.

Khakim a spus că, dacă Apti Alaudinov ajunge la putere, cel mai probabil ar încerca să epureze anturajul lui Kadîrov. Următoarea mișcare a lui Alaudinov ar fi probabil reformatarea sistemului politic din Cecenia construit de Kadîrov și acuzarea lui Kadîrov de crime împotriva poporului, a spus Khakim, abătând astfel orice nemulțumire publică de la conducerea rusă și în special de la președintele Putin.

Khakim a spus că indiferent care dintre cele trei scenarii posibile se va întâmpla, este puțin probabil ca situația generală din Cecenia să se schimbe, iar Cecenia va rămâne în continuare una dintre regiunile Rusiei.

O armată care să „elibereze” Cecenia

În ceea ce privește posibilele revolte și tulburări în Cecenia după încheierea guvernării lui Kadîrov, Khakim a spus că este foarte posibil. S-ar putea să apară tulburări spontane, deoarece oamenii, simțind „vântul schimbării”, vor începe intuitiv să demonstreze nesupunere și să saboteze autoritățile.

„La urma urmei, spiritul libertății este viu în poporul nostru!” spune Khakim.

Khakim a adăugat că nu se aștepta la o revoltă organizată în Cecenia în viitorul apropiat, deoarece astăzi nu există lideri care să o pregătească și să ridice poporul împotriva Moscovei.

„Rușii au privit în viitor în Cecenia și au curățat toate celulele subterane. Și s-a făcut în cel mai disprețuitor mod – prin mâinile cadîroviților, care i-au pedepsit nu numai pe cei care erau împotriva lor, ci și pe rudele lor. Familii întregi au suferit”, a spus Khakim.

Khakim a spus că principalul efect al morții lui Ramzan Kadîrov va fi o mare bucurie pentru poporul cecen.

„Toți cecenii, și nu numai cecenii, s-au săturat de acest personaj și de nebuniile și declarațiile lui de pe internet. Deci toată lumea va avea emoții foarte pozitive”, a spus el.

Khakim a spus că plănuiește să se întoarcă într-o zi în Cecenia, dar că „anumite evenimente” trebuie să aibă loc înainte ca acest lucru să se întâmple. Se lucrează la asta, a spus el.

„Recreăm forțele armate din Ichkeria (cuvântul cecen pentru Cecenia), care vor putea să ne elibereze complet pământurile! Pe lângă forțele armate, este necesară recrearea tuturor instituțiilor guvernamentale care vor putea prelua guvernarea țării în cel mai scurt timp posibil.”

Khakim a spus că modelul de dezvoltare economică a unui viitor Ichkeria suveran este foarte important. Piatra sa de temelie ar trebui să fie bunăstarea economică a oamenilor, deoarece aceasta ar permite multor ceceni care trăiesc în alte țări să se întoarcă și să lucreze în beneficiul patriei lor.

Potrivit presei, liderul puternic al Ceceniei, Kadîrov, are necroză pancreatică incurabilă. Kadîrov a fost diagnosticat cu această boală în ianuarie 2019, dar abia recent boala liderului cecen a fost raportată pe scară largă. Puțin cred că Kadîrov își va reveni, a spus Khakim.

Novaya Gazeta Europe a scris pe 22 aprilie că, din primăvara lui 2022, sănătatea lui Kadîrov s-a deteriorat brusc. Se pare că boala a provocat schimbări în comportamentul lui Kadîrov, deși anturajul său neagă oficial că este bolnav.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita