BUSINESS CLUB. Economia Chinei, cea mai slabă creştere din ultimii 25 de ani

Data publicării:
yuan bani china GettyImages-53275225

Creşterea ceva mai lentă ar fi de fapt „noul normal". Problema însă nu e creşterea anuală a PIB-ului, ci deteriorarea din ultima perioadă.

Marea îngrijorare însă e că, dacă iei evoluţia PIB trimestru pe trimestru, de 1,6%, şi o analizezi, atunci rezultă o creştere anuală de 3,2%. Asta e foarte periculos. Uită cifrele, priveşte tendinţa. Tendinţa e o încetinire economică severă. E partea cea mai îngrijorătoare,” spune Enzio Von Pfeil, analist Private Capital.

Unii economişti cred că, de fapt, creşterea PIB-ului e cu două puncte procentuale mai mică decât spune statistica oficială.

În termeni nominali, PIB-ul Chinei nu a crescut cu 6,9% în 2015 ci cu 6,4%, lucru ce sugerează că economia e în deflaţie. Preţurile de la poarta fabricilor scad de mai bine de 30 de luni la rând, iar producătorii încasează din ce în ce mai puţini bani. Sunt decapitalizaţi constant şi e vorba de giganţi cu statul acţionar.

În marea industrie a oţelului de acolo, companiile merg pe pierdere, iar producţia a scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimii 25 de ani. La fel şi producţia de energie. E greu de spus însă dacă economia Chinei se îmbolnăveşte sau se însănătoşeşte. Industria energetică, industria cimentului, industria oţelului au fost umflate artificial cu investiţii colosale de stat. Aşa au rezultat uzine şi combinate colosale, iar peisajul este al unei industrii marcate de supracapacităţi de producţie care trebuei să vândă ieftin, fără să îşi scoată banii. Sunt morţii vii ai economiei chineze, dar ar putea fi îngropaţi curând tocmai de guvern.

2016 se va concentra pe ajustările pe parte de ofertă, spune preşedintele Xi, dar e greu să închizi fabrici fără să provoci reacţii.

De ce va rezulta din acest exerciţiu de echilibristică poate atârna inclusiv soarta politică a partidului comunist. Deja se bănuieşte că cererea se va contracta şi mai tare în 2016, cu 5% în industria de oţel, ceea ce poate forţa mutări rapide. Mai grav e că se deşiră planul B al Beijingului. China, „fabrica lumii", trebuia să se reconfigureze în jurul sectorului de servicii. Doar că serviciile încetinesc şi încetinesc tocmai fiindcă sectorul financiar pierde bani de pe urma temerilor privitoare la economia reală a Chinei. Nu poate avea servicii puternice dacă îi pică bursele şi din ţară fug capitalurile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Blake Lively a atras toate privirile într-o rochie transparentă, realizată doar din perle. Actrița, fabuloasă...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...