Aproape jumătate din toți banii murdari ai lumii trec prin Londra și teritoriile britanice de peste mări

Data publicării:
lire bancnote
Banii murdari sunt de multe ori furați din Africa de afaceriști corupți, politicieni necinstiți și diverși lideri războinici, potrivit ministrului adjunct de externe al Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Aproape jumătate din banii murdari din toată lumea trec prin băncile din Londra și teritoriile britanice de peste mări, a anunțat ministrul adjunct de externe al Regatului Unit, potrivit The Guardian.

Andrew Mitchell a precizat că dependențele Coroanei și teritoriile britanice de peste mări trebuie să facă eforturi mai mari pentru a fi în conformitate cu legile Regatului Unit privind înființarea de registre publice prin care adevărații beneficiari ai fondurilor din așa-numitele „paradisuri fiscale” să fie dezvăluiți.

„În privința problemei banilor murdari, este important să recunoaștem că Britania este interesată de acest subiect. Potrivit unor estimări, 40% din banii spălați în toată lumea - aceștia sunt bani de multe ori furați din Africa și de la africani de afaceriști corupți, politicieni necinstiți și lideri războinici și așa mai departe - 40% din acei bani vin prin Londra și teritoriile de peste mări și dependențele Coroanei”, a declarat Mitchell.

Oficialul britanic a adăugat că teritoriile britanice de peste mări și dependențele Coroanei - insulele Jersey și Guernsey din Canalul Mânecii și insula Man din Marea Irlandei - „nu au făcut încă atât cât ar trebui să facă”.

„Dacă aceste teritorii de peste mări și dependențe ale Coroanei vor să aibă regele nostru și steagul nostru, atunci trebuie și să accepte valorile noastre, de aceea suntem atât de motivați să ne asigurăm că banii murdari nu pot intra și ieși pe acolo”, a precizat Mitchell.

De când David Cameron, fostul premier britanic și actual ministru de externe, și-a dat demisia în 2016 de la conducerea guvernului, atenția acordată luptei anticorupție în teritoriile britanice de peste mări s-a evaporat.

Insulele Virgine Britanice și Insulele Cayman nu au introdus încă registre publice și se folosesc acum de hotărâri ale Curții Europene de Justiție pentru a restricționa accesul la aceste registre, pe motiv că ar încălca drepturile omului.

Guvernul din Insulele Cayman a declarat mai apoi că lucrează la un cadru legal prin care accesul la aceste registre va fi disponibil în situații legate de combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Lenny Kravitz, dezvăluiri despre viața sentimentală: „Nu am mai avut o relație serioasă de nouă ani!”
Film Now
Keith Urban a dezamăgit-o profund pe Nicole Kidman cu o postare recentă pe rețelele sociale. Dependența lui...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...