Exclusiv Simonis: România nu e pregătită peste noapte pentru cota progresivă. La fel și cu taxa pe lux. ANAF să se raporteze la un calcul al UAT

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - 30 DE ANI - CONSILIUL MINORITATILOR NATIONALE - 18
Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis a reiterat declarația premierului Marcel Ciolacu, care a spus că „nici măcar nu avem o cotă unică”. Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a declarat, marți, la Jurnalul de Seară de la Digi24, că nu există perspectiva aplicării unei taxări progresive în 2025, ci mai degrabă „ne așteptăm la o discuție serioasă după alegeri”. El a reiterat declarația premierului Marcel Ciolacu, care a spus că „nici măcar nu avem o cotă unică”. Deputatul a mai afirmat că după o colectare mai bună la buget, combaterea evaziunii fiscale și eficientizarea aparatului bugetar, „dacă mai ai nevoie de bani, merită o discuție”. „Dar s-ar putea să avem surpriza să nu mai fie nevoie de bani din alte surse”, susține acesta. Despre aplicarea „taxei pe lux”, care a fost amânată pentru septembrie, Simonis afirmă că motivul este același: „Nu se poate introduce peste noapte ceva și să se și aplice deîndată”. Astfel, în condițiile în care cei cu proprietăți care valorează sute de mii sau milioane de euro plătesc câteva sute de lei impozit la primărie, Alfred Simonis afirmă că al doilea pas pentru o colectare mai bună la bugetul de stat, după e-facturare, este ca „ANAF să se raporteze la o bază de calcul pe care o face fiecare localitate”. „Deci nu mai este un ANAF care are toată țara, este un ANAF care colaborează cu 3.000 și ceva de UAT-uri”, spune liderul din PSD.

„Sunt investiții mai mari, există o colectare mai bună. Taxe și impozite noi nu se vor introduce (în 2024-n.red.). Presa caută senzațional...nu sunt bani de pensii...de fiecare dată. Banii sunt. România continuă să se împrumute dar avem un deficit mult mai mic decât multe alte state membre UE. România a avut cea mai mică datorie publică din UE. Suntem într-o dezvoltare continuă, se construiesc autostrăzi peste tot iar asta costă. Chiar dacă faci împrumuturi pentru investiții, acestea aduc plusvaloare inclusiv la bugetul de stat.

Ministrul Finanțelor trebuie să colecteze și dânsul și ANAF și să combată mai bine evaziunea fiscală...E și prima dată când se întâmplă. E-facturare și digitalizarea ANAF sunt chestiuni care s-au întâmplat. Ce nu s-a făcut în 20 de ani, nu se poate face de pe o zi pe alta”, a spus Alfred Simonis.

Liderul social-democrat spune că nu există perspectiva aplicării unei taxări progresive în 2025, ci mai degrabă „ne așteptăm la o discuție serioasă după alegeri”.

„În 2025 pot avea loc aceste discuții. România e ultimul stat din UE cu cotă unică, dar asta nu înseamnă că de anul viitor se va trece la cotă progresivă. Domnul Ciolacu a spus că nici măcar nu avem o cotă unică, pentru că avem dividende de 5, acum a trecut la 8, avem TVA de 19% și de 5% sau 9% pe anumite produse... N-avem cotă unică, avem microîntreprinderi cu impozit 3%. Dacă o facem unică, să fie unică. Nu înseamnă cotă progresivă, dar putem ajunge la o formulă de cotă unică pe toate palierele.

Ce spunea domnul Ciolacu cu o discuție serioasă pentru a intra în ritm cu lumea civilizată la care ne raportăm de fiecare dată, noi fiind ultimii care mai avem cotă unică și îmi asum ce spun. Polonia are două cote unice, adică 16% și 18% și 32%, în funcție de praguri. În rest, toată lumea are cotă progresivă.

România nu e pregătită peste noapte să treacă la cotă progresivă. De aceea, în perioada următoare nu se va întâmpla asta. Digitalizarea ANAF mai durează ceva timp și abia apoi putem să discutăm.

S-a renunțat la foarte multe excepții care nu erau bune pentru economie, dar dezideratul acestui guvern și al viitorului trebuie să fie o colectare mai bună și o combatere a evaziunii fiscale. După ce reușim astea și reducem din cheltuieli, trebuie făcută o eficientizare a aparatului bugetar. După aceea, dacă mai ai nevoie de bani, merită o discuție. Dar s-ar putea să avem surpriza ca după ce colectăm mai bine, combatem evaziunea și restructurăm aparatul de stat să nu mai fie nevoie de bani din alte surse.

Taxa pe lux a fost amânată din același motiv. E cel mai bun argument pentru ce vă spuneam. Nu se poate introduce peste noapte ceva și să se și aplice deîndată. De aceea discuții, pregătirea sistemelor și a software-urilor pentru implementarea și evaluările despre care vorbim necesită timp. În România, nu e foarte clar cum se face evaluarea unui imobil. E pe grilă notarială, e pe evaluarea UAT-ului, a primăriei, cum se face? Pentru a introduce o taxă peste 2,5 milioane, e nevoie ca sistemul informatic care să facă evaluarea în toată țara să fie funcțional. A fost amânată până în septembrie. În practică, nu se vor colecta banii pe trimestrul II, vor fi în trimestrul III. Anul acesta se vor lua banii, doar că trebuie pus...Legea este în vigoare, nu e vorba de retroactiv. Doar că astăzi nu se poate face baza de calcul. Calculele pe care Ministerul Finanțelor vrea să le facă în iulie, le va face în septembrie.

Nu sunt atât de mulți români care au casă de peste 2,5 milioane de euro. În general, banii sunt la bugetele locale, pentru că nu Guvernul încasează banii.

Avem cele mai mici impozite pe proprietăți din lume sau cel puțin din UE. Ai casă de 500.000 de euro și plătești 400 de lei impozit pe an la primărie, mi se pare că e deplasat. Dacă vrem ca autoritățile locale să dezvolte și să poată să întrețină infrastructura, paza, iluminatul public, nu se poate 400 de lei când ai casă de 2,5 milioane euro.

Dacă faci pe repede înainte și iei bani haotic și nu știi să evaluezi foarte bine, mai bine nu iei. De aceea nici impozitarea progresivă, nici alte taxe și impozite nu pot fi făcute peste noapte. Nu există în 2025 această perspectivă.

ANAF trebuie să se raporteze la o bază de calcul pe care o face fiecare localitate din România. Deci nu mai este un ANAF care are toată țara, este un ANAF care colaborează cu 3.000 și ceva de UAT-uri. E al doilea pas, după e-facturare, pentru o colectare mai bună, pentru că dacă nu putem face o bază de calcul pe imobilele care există, cum Dumnezeu vom face o colectare pe evaziune, pe care trebuie s-o găsești. Dacă nu ne lansăm provocări de tipul acesta, nu vom ajunge niciodată să colectăm mai bine”, a declarat Alfred Simonis.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că ordonanţa de urgenţă privind măsurile de digitalizare, adoptată marţi de Guvern, include şi ordonanța referitoare la marile proprietăţi şi averi, cu taxa pe lux. Impozitul de 0,5% care avea termen scadent pe 30 aprilie, a fost amânat până la 30 septembrie.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri