Tăriceanu, despre un comunicat al SUA: „Cineva a adăugat, la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel”

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu pence crop

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că fraza despre îngrijorarea Washingtonului față de situația statului de drept din România a fost introdusă de Departamentul de Stat în comunicatul de acum câteva săptămâni și că de fapt, subiectul nu a fost abordat în discuțiile lui Mike Pompeo, șeful diplomației americane, cu omologul său din România, Teodor Meleșcanu. 

„Nu, această îngrijorare nu am sesizat-o în discuțiile pe care le-am avut (președintele Senatului a fost, la rândul său, zilele trecute într-o vizită în SUA - n.r.). Ministrul de externe Meleșcanu mi-a spus că acest lucru nu a făcut obiectul discuției directe pe care a avut-o și-n comunicat (al Departamentului de Stat - n.r.) a apărut fără ca el să fi fost... lucru care dovedește că cineva a adăugat la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel, iar informațiile pe care le am - și le am de la surse și vă spun foarte clar: acest subiect nu a fost un subiect abordat în discuțiile pe care le-am avut, de preocupare în legătură cu statul de drept. În schimb, când vorbim de stat de drept și rule of law mi-au spus că sunt îngrijorați de statul paralel, care funcționează și la ei, de modul în care Soros influențează deciziile în America, opinia publică”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la Digi24. El a mai spus că discuțiile despre statul paralel nici măcar nu au fost inițiate de el, ci de interlocutorii americani.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Washington, a avut, miercuri, o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, preşedinte ex-officio al Senatului SUA, şi cu gen. lt. (r) Keith Kellogg, consilierul acestuia pentru securitate naţională.

Întrebat dacă vicepreședintele Mike Pence i-a spus toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu are cum să devoaleze conținutul pe larg și fiecare subiect cum l-a discutat cu fiecare dintre interlocutori. „Dar eu vă spun că la nivelul discuțiilor pe care le-am avut, am rămas chiar mirat că se ridică această problemă a statului paralel, a influenței lui Soros și a altor factori”, a spus Tăriceanu.

„Inclusiv am discutat de rolul pe care îl joacă Rusia. M-au întrebat cum este percepută Rusia în România, care sunt pârghiile, modalitățile prin care acționează în România. Le-am spus că în România, din fericire nu există vreun partid pro-rus, nu există media favorabilă Rusiei, suntem într-o situație aș spune mai bună decât alte țări din Europa sau chiar Statele Unite, unde intervenția Rusiei a fost pregnantă, vizibilă și reprezintă o reală amenințare. România este profund atașată valorilor occidentale”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu, după ce mai devreme, în emisiune, criticase dur Uniunea Europeană și o acuzase că practică dublul standard.

Președintele Senatului a avut cuvinte dure pentru ambasadorul român la Washington, George Maior, pe care l-a acuzat că blochează comunicarea oficialilor români (parlamentari, președinți de camere, premier) cu administrația americană și că a făcut „enorme deservicii României”.

„Vizita mi-au aranjat-o cei cu care încercăm să spargem această barieră comunicațională. Am avut o firmă de consultanță pe care am angajat-o și care legal și legitim face activitatea de lobby pe lângă autoritățile americane”, a explicat Tăriceanu cum a ajuns în Statele Unite. G4Media a scris că acest contract se ridică la 50.000 de dolari, iar președintele Senatului nu a infirmat, spunând că este un contract public, publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Anca Dinicu este însărcinată. Cum a anunțat actrița că ea și iubitul ei vor deveni părinți: „Mai bine să...
Pro FM
Câți bani primesc superstarurile pentru a cânta la petrecerile celui mai bogat om din India. Katy Perry, pe...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...