Video Primăria, afacere de familie în Vâlcea. În timp ce într-un sat soții s-au înțeles, în altul un tată și fiul lui se ceartă pe funcție

Ema Stoica Data actualizării: Data publicării:
primaria scundu
La Scundu se dă un adevărat război între tată și fiu, care nu mai vrea să renunțe le funcție. FOTO: Captură Digi24

Au transformat primăria într-o afacere de familie. După ce au fost demiși pentru incompatibilitate, mai mulți primari și-au pus soțiile, copiii ori părinții să candideze, astfel încât să poate conduce, în continuare, din umbră, instituția. Este și cazul a două familii din județul Vâlcea. V-am prezentat povestea lor în urmă cu trei ani. Acum, în prag de alegeri, ne-am întors. Dacă la Slătioara este armonie și soția se va retrage de bunăvoie pentru ca soțul să poată candida, la Scundu se dă un adevărat război între tată și fiu, care nu mai vrea să renunțe la funcție.

Pe soții Romcescu i-am vizitat în iunie 2021. El, Sorin, tocmai își pierduse funcția de primar din cauza unei incompatibilități. Ea, Camelia, contabilă în Primărie, se pregătea să candideze în locul soțului pentru a ține postul de primar în familie. Și au reușit. Acum se pregătesc din nou de alegeri. Așa cum a fost învoiala de la început, doamna Camelia îi va înapoia postul, soțului.

Camelia Romcescu, primar Slătioara: „Nu îi dau sfaturi, e un om care gândește. Eu sfaturi îi dau acasă, nu în primărie.”

Față de acum trei ani, pe afișele electorale din sat doar pozele celor doi soți s-au schimbat, restul candidaților au rămas la fel. Deși încă este primar, pe doamna Camelia am găsit-o tot în biroul ei de la contabilitate. Ne invită sus, în biroul primarului, adică, oficial, al dânsei. În toată acestă perioadă, soțul nu a părăsit instituția. A rămas consilier și a mai dat câte un sfat și o mână de ajutor atunci când a fost cazul.

Camelia Romcescu, primar Slătioara: „El mai mult în teren, la lucrări. A fost, practic, mâna dreaptă. Mâna dreaptă a fost toată echipa. Noi am fost toți un tot și suntem toți un tot. Știi cum e, cine se aseamănă se adună, că e o vorbă din popor. Tot timpul l-am susținut.”

Doamna primar ne spune că nu știe exact pe unde este soțul, probabil cu treburi pe teren pe undeva. Ieșim și îl sunăm.

Sorin Romcescu: „Ea nu mai candidează, ea a fost doar pe perioada asta, când am fost eu în incompatibilitate. Așa am spus și la început, așa spunem și acum. Nu cred că intră ea în campanie, mai mult de... cât să își facă treaba acolo, în functia de primar, până în septembrie.”

Înainte de a pleca ne atrag atenția două fotografii: un domn și o doamnă. Așa aflăm că în comuna Slătioara, Primăria chiar este o moștenire a familiei Romcescu.

Primăriță: „Ce vezi acolo e mama lui Sorin care a fost primar. Și dumneaei a fost primar. Și bunicul, aici, în comuna Slătioara.”

Îi lăsăm pe soții Romcescu să se pregătească de campanie și mergem în comuna Scundu. 

Odată ajuns primar, Mihai nu a mai vrut să-i cedeze locul tatălui său

Dumitru Blejan a condus primăria vreme de douăzeci de ani, dar la alegerile de acum patru ani a fost găsit incompatibil, iar mandatul nu i-a mai fost validat, așa că, s-a hotărât să îl facă primar pe fiul său, Mihai. Condiția era ca, la aceste alegeri, Mihai să se retragă și să lase funcția din nou tatălui său. Doar că, odată ajuns șef de comună, lui Mihai a început să îi placă și nu vrea să îi mai cedeze locul tatălui, așa că a început scandalul, iar cei doi sunt la cuțite. 

Reporter: „Candidați și dumneavoastră și tatăl. Cum faceți?”

Mihai Blejan, primar Scundu: „Eu știu ce fac eu, eu voi candida din partea PSD, tata nu știu ce face. Am fost împreună, dar imediat după 2021 a apărut o problemă de familie... și... de atunci suntem așa. Imediat, în prima săptămână, cum s-au terminat alegerile a apărut eroarea asta în familie și de atunci suntem așa.”

Vrem să lămurim lucrurile și mergem să îl căutăm pe tată. Prin sat umblă vorba că vrea să își recupereze postul de la fiu și va candida împotriva acestuia. Nu îl găsim acasă. Ne răspunde soția, care s-a văzut prinsă la mijloc în focul politic încrucișat dintre tată și fiu.

Mama primarului: „Știți, eu sunt la mijloc. El e soțul, el e copilul. Poate or găsi o înțelegere în final.”

Subiectul a încins ședințele de pe marginea șanțului.

Localnică: „A venit la noi și i-am dat și noi un vot.”

Reporter: „Ați semnat acolo să poată să candideze, nu?”

Localnică: „Da, da. Două le dăm la ălalalt la cel mic. Ce să facem... nici la unul deloc și la unu prea multe. Care o lua nu se știe.”

Finalul telenovelei de la Scundu îl vom afla abia pe 9 iunie, data la care românii sunt chemați la urne să își aleagă primarii, consilierii locali și europarlamentarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita