Bonton. Poveştile marilor familii boiereşti care au contribuit la Unirea de la 1 Decembrie 1918

Data publicării:
bonton

Olga Sturdza a fost autoarea Monumentului Unirii şi cea care a venit în ajutorul celor 360.000 de orfani de război. Mihai Orleanu a fost unul dintre este unul dintre liderii politicii ai vremii care, alături de I. C Brătianu, reuşesc să contribuie la idealul Marii Uniri. Iar Barbu Ştirbey era un apropiat al Regelui Ferdinand cu ale cărui vinuri s-a sărbatorit evenimentul ce a marcat istoria României. Poveştile marilor familii boiereşti care au contribuit la Unire de la 1 Decembrie 1918, într-o ediie specială Bonton, duminică, de la ora 17:30.

Mihai Ghyka - strănepotul lui Mihai Orleanu: Marea Unire a fost şi pentru că un Flondor, un Brătianu, un Marghiloman, Beldiman, Ghyka, Sturdza, cu toţii asta au vrut. Şi au pus viaţa, averile, energiile pentru acest ideal.

La împlinirea idealului naţional şi a adus aportul şi principesa Olga Sturdza, o personalitate remarcabilă a vieţii publice în timpul Primului Război Mondial. Este cea care înfiinţează "Societatea pentru ocrotirea orfanilor de razboi", în anul 1917, şi îşi canalizează toate resursele pentru sprijinul copiilor rămaşi fără părinţi.

Gheorghe Sturdza - nepotul Olgăi Sturdza: În toată România erau cam 360.000 de orfani, vă gândiţi pentru o ţară ca România atunci, care n-avea 20 de milioane de persoane atunci, era imens de mult şi ea în Moldova avea 60.000 de orfani de care s-a ocupat ea, că era o generaţie întreagă de părinţi care s-au dus. Ea era o persoană formidabilă, dar se gândea mai mult la ăilalţi şi nu la ea. Şi ăsta a fost principiul vieţii ei.

Ileana Kripp este strănepoata lui Barbu Ştirbey şi are grijă şi astăzi, de crama străbunicului său, cu ale cărui vinuri s-a sărbătorit atât la Marea Unire cât şi la Încoronarea Regelui Ferdinand. La 100 de ani de la Marea Unire ea consideră că românilor le lipseşte respectul pentru trecut şi valorile naţionale.

Ileana KrippIleana Kripp - strănepoata lui Barbu Ştirbey: Nu prin serbări şi dansuri populare şi mai ştiu eu ce sărbătorim Marea Unire, prin a citi trecutul, prin a redescoperi sau descoperi de-abia acum adevărurile care s-au întâmplat atunci şi lucrurile minunate care s-au întâmplat, cu tot dezastrul care a fost, în mare parte.

Cum au contribuit marile familii de boieri la realizarea Marii Unirii aflăm duminică, de la ora 17:30, la emisiunea Bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Cât valorează noul inel de logodnă primit de Hailey Bieber de la soțul ei. Justin a scos o sumă uriașă din...
Film Now
Sofia Vergara, declarații despre operațiile estetice: „Mi-aș face orice intervenție când voi fi pregătită!”...
Adevarul
Presa rusă scrie despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial după ce Putin a avertizat Occidentul...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec" în căsnicie
Digi FM
Un cal a fost plimbat cu o mașină de lux. Imaginile sunt virale: „Nu fiți răutăcioși. E Moldova, nu Austria!”
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Adam Sandler, soția și cele două fiice, în vacanță în Italia. Nu au epatat în niciun fel, ci s-au purtat ca...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...