Economia zonei euro se reface mai rapid decât se preconiza. Țările dezvoltate susțin redresarea

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
zona Euro 2024
sursa: gettyimages.com/

Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creştere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluţiilor bune din cele mai dezvoltate state membre.

PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de 0,5% cât se estimase inițial. Analiștii consideră că acest lucru se datorează avântului luat de marile economii din uniunea monetară: Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o performanţă peste aşteptări în perioada ianuarie-martie 2024. Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,3% în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o creştere de doar 0,1% a economiei zonei euro de la un trimestru la altul.

”Economia zonei euro se redresează şi vedem semne clare de revenire", a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.

Rata inflaţiei în zona euro se apropie de ţinta BCE de 2% şi analiştii se aşteaptă la reducerea dobânzilor începând cu luna iunie, relatează Bloomberg.