Slovacia vrea extinderea capacității nucleare. O nouă unitate pentru producerea energiei electrice ar putea fi construită

Alexandru Gologan Data publicării:
reactoare nucleare
sursa: gettyimages.com/

Guvernul slovac ia în considerare dezvoltarea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW). În acest sens ar putea lua o decizie la reuniunea de miercuri, susține premierul Robert Fico, potrivit Reuters.

Slovacia, prin Slovenske Elektrarne, operează în prezent două unităţi nucleare, cu o capacitate de 505 MW fiecare, la Jaslovske Bohunice, pe lângă uzina din Mochovce.

De mult timp Slovacia susţine energia nucleară şi hidro. Compania de utilităţi Slovenske Elektrarne, unde statul deţine o participaţie de 33%, a finalizat anul trecut Unitatea 3, de 472 megawaţi (MW), de la centrala nucleară Mochovce, şi acum finalizează altă unitate, la aceeaşi centrală, un proiect care îşi are rădăcinile în perioada comunistă.

"Avem un acord prin care Slovacia este interesată în construirea, sub proprietatea statului, a unei unităţi nucleare masive, cu o producţie de până la 1,2 gigawaţi", a declarat Fico.

Ministrul Economiei, Denisa Sakova, a anunţat că furnizorul noii unităţi nucleare va fi ales în urma unei licitaţii, nefiind permisă participarea grupului rus Rosatom. Obiectivul Guvernului este de a finaliza licitaţia până în 2027.