Comisarul pentru agricultură vine în România. Fermierii se pregătesc de proteste

Adam Gheorghe Data publicării: Data actualizării:
Janusz Wojciechowski
Janusz Wojciechowski este obi;nuit cu protestele. În februarie a fost ținta mai multor manifestații în UE. Foto: Profimedia

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va afla azi și mâine în România și se va întâlni cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu ministrul Florin Barbu.

Vizita include și un dialog cu reprezentanți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, precum și cu asociațiile fermierilor, care au anunțat proteste ample, nemulțumiți de legislația din domeniul arendei, neplata subvențiilor promise pentru pierderile generate de războiul din Ucraina, funcționarea defectuoasă a sistemului antigrindină și altele.

Wojciechowski este așteptat în portul Constanța, la Crama Rasova și va vizita și proiecte finanțate de UE.

Discuțiile cu Marcel Ciolacu și Florin Barbu vor include punerea în aplicare a planului strategic PAC al României, care direcționează fonduri UE în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro către fermierii și comunitățile rurale din România. Conform datelor citate de autoritățile UE, România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, iar exporturile în acest domeniu atingând un excedent net de 2,7 miliarde euro în 2023.

Vizita în portul Constanța are în vedere evaluarea situația actuală referitoare la transportul cerealelor și al altor produse agricole din Ucraina. România a depus eforturi excepționale pentru a oferi un ajutor vital economiei, facilitând cea mai mare rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte mărfuri în afara coridorului Mării Negre.

Datorită acestui fapt, Comisia a aprobat recent o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 126 de milioane euro, pentru a sprijini investițiile necesare în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite.

Wojciechowski se va întâlni și cu reprezentanții asociațiilor fermierilor din România, care s-au confruntat cu mari greutăți în ultimii doi ani atât din cauza războiului din Ucraina, cât și a secetei, a scumpirii îngrășămintelor, carburanților și a majorării costurilor cu forța de muncă.

Fermierii încep protestele

Vizita comisarului european pentru agricultură vine într-un moment în care numeroși fermieri din România se pregătesc de proteste ample la nivel național și au o listă cu o serie de revendicări.

Forumul APPR (FAPPR – Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România), o asociație care include peste 1.200 de fermeri care lucrează mai mult de 1,2 milioane hectare de teren agricol în sudul, sud-estul și estul României, a anunțat că pe 27 mai 2024, mii de agricultori vor ieși în stradă cu utilaje agricole, în București și alte localități din țară.

Fermierii cer modificarea prevederilor Codului civil în privința perioadei contractelor de arendă, pentru o perioadă de minimum 7 ani. Acest lucru ar permite efectuare de investiții pe termen mediu și lung în domeniul irigațiilor și consolidarea securității agroalimentare.

Agricultorii spun că plățile compensatorii de 100 euro/ha pe Cadrul temporar Ucraina (sprijin financiar oferit de UE statelor afectate de războiul din Ucraina), promise încă de la începutul anului, întârzie nejustificat. Fermierii se confruntă încă de anul trecut cu instabilitate financiară și chiar risc de faliment, din cauza prețurilor mici la cereale, ca urmare a fluxului imens dinspre Ucraina de grâu și porumb cu prețuri mici în regiunea Mării Negre și Europa.

Agricultorii nu mai vor protecție împotriva grindinei

Fermierii reuniți în Forumul APPR cer suspendarea de urgență a utilizării sistemului național de protecție antigrindină, despre care numeroși agricultori spun că face mai mult rău decât bine. 

FAPPR solicită ministrului Agriculturii, Florin Barbu să emită un ordin care să limiteze la minimum posibil tragerile cu rachete antigrindină în județele Prahova, Vrancea, Iași, Vaslui, Buzău, unde fermierii s-au plâns că sistemul acesta abate precipitațiile și nu-i protejează de căderile de grindină.

Fermierii critică autoritățile și pentru faptul că nu au inițiat demersuri prin care sistemele de irigații nefinalizate sau cele care au fost deja recepționate să fie transferate către Organizațiile Utilizatorilor de Apă, în special în zonele afectate de secetă pedologică extremă, precum nordul Moldovei, zona Siret-Bărăgan și Dobrogea. Aici există sisteme de irigații în diferite faze de execuție și ar putea fi utilizate, în urma finalizării investițiilor.

Una dintre problemele des invocate de fermieri se referă la tranzitul imens de cereale și alte produse agricole din Ucraina, în condițiile unui slab control la vamă. FAPPR suspectează că, din cauza monitorizării deficitare și a lipsei de coordonare îăntre diferite instituții naționale, pe teritoriul României au intrat ilegal cantități foarte mari de cereale din Ucraina, la calități neconforme cu cerințele impuse de UE, ceea ce a generat perturbări pe piața națională și pierderi foarte mari pentru fermierii români.