Rețeaua de „drumuri fantomă” descoperită în cele mai neatinse păduri din lume. O suprafață de mărimea Elveției a fost defrișată în 2023

Data actualizării: Data publicării:
plantație de palmieri într-o junglă din Sumatra
„Drumurile fantomă” sunt „printre cele mai grave amenințări directe la adresa pădurilor tropicale”, a fost concluzia cercetătorilor. Foto: Profimedia Images

O rețea vastă de „drumuri fantomă” nedocumentate a invadat cele mai neatinse jungle din lume și facilitează defrișarea lor în regiunea Asia-Pacific, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian.

Folosind Google Earth pentru a cartografia pădurile tropicale din Borneo, Sumatra și Noua Guinee, cercetătorii de la Universitatea James Cook din Australia au documentat 1,37 milioane de kilometri de drumuri ce se întind pe o suprafață de 1,4 milioane de kilometri pătrați de junglă de pe aceste insule – de trei până la șapte ori mai mare decât cifrele oficiale.

Aceste drumuri fantomă, care includ trasee create cu buldozerul prin jungle naturale și drumuri neoficiale prin plantațiile de palmieri, sunt „aproape întotdeauna” un indiciu că pădurile din apropiere vor fi defrișate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

Global Climate Change Dynamics
Multe din pădurile tropicale din Asia de Sud-Est sunt defrișate pentru a face loc plantațiilor de palmieri. Foto: Profimedia Images

Ele sunt „printre cele mai grave amenințări directe la adresa pădurilor tropicale”, a fost concluzia la care au ajuns cercetătorii.

Drumurile fantomă sunt construite de oameni precum fermieri, mineri, tăietorii de lemne, atât legali, cât și ilegali, dar și cei care exploatează sau speculează pământurile și traficanții de droguri.

Global Climate Change Dynamics
Cercetătorii au descoperit 1,37 de milioane de kilometri de drumuri ce se întind pe o suprafață de 1,4 milioane de kilometri pătrați de junglă în Borneo, Sumatra și Noua Guinee. Foto: Profimedia Images

O echipă de peste 200 de voluntari instruiți și autori ai studiului au lucrat în total 7.000 de ore pentru a realiza analiza. Ei estimează că ar fi nevoie de 640.000 de ore pentru a cartografia toate drumurile de pe Pământ.

Până la mijlocul secolului, vor fi 25 de milioane de drumuri pavate noi, iar 90% din proiectele de infrastructură se desfășoară în țările în dezvoltare, inclusiv în multe regiuni tropicale și subtropicale cu o mare biodiversitate, potrivit autorilor studiului.

În ciuda eforturilor depuse pentru a încetini ritmul defrișărilor, anul trecut, distrugerea celor mai neatinse jungle din lume a continuat într-un ritm accelerat. În Brazilia și Columbia, defrișările s-au redus, dar, per total, lumea a pierdut o regiune împădurită egală cu aproape întreaga suprafață a Elveției în 2023.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...