Rusia insistă că ajutorul militar al SUA pentru Ucraina nu va schimba situația de pe front. Peskov: „Noi suntem în avantaj”

Data publicării:
dmitri peskov
Dmitri Peskov acuză NATO că "provoacă Ucraina să continue războiul fără sens" FOTO: Profimedia Images

Noul pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, nu va schimba situaţia de pe linia frontului, unde Rusia este în avantaj, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters.

Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat sâmbătă un nou ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, care a fost blocat în Congres timp de luni de zile, ceea ce a făcut ca forţele Kievului să rămână fără muniţie.

„Forţele armate ruse îşi îmbunătăţesc poziţiile pe front. Banii alocaţi şi armele care vor fi furnizate nu vor schimba această dinamică”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Ele vor duce la noi victime de partea ucraineană. Vor muri mai mulţi ucraineni, Ucraina va suferi pierderi mai mari”, a mai spus Peskov, reluând declaraţii făcute sâmbătă, după ce a fost adoptat proiectul în Camera Reprezentanţilor.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a îndemnat duminică Washingtonul să transforme rapid proiectul de lege în lege şi să procedeze la transferul efectiv de arme, afirmând că armele cu rază lungă de acţiune şi sistemele de apărare aeriană sunt priorităţi absolute.

„Cred că acest sprijin va întări cu adevărat forţele armate ale Ucrainei şi vom avea o şansă la victorie”, a declarat Zelenski.

Rusia spune însă că industria de apărare americană va fi adevăratul beneficiar al pachetului

Rusia spune însă că industria de apărare americană va fi adevăratul beneficiar al pachetului.

„Recunoaştem, de asemenea, că majoritatea acestor bani vor rămâne în Statele Unite. Statele Unite vor deveni mai bogate şi vor primi dividende suplimentare prin acordarea de asistenţă Ucrainei. Pentru preşedintele Putin, acest lucru era de aşteptat”, a declarat Peskov.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, este probabil ca trupele ruseşti să îşi intensifice operaţiunile ofensive actuale şi atacurile cu rachete şi drone în următoarele săptămâni pentru a profita de fereastra până la sosirea ajutorului militar american, pentru a exploata criza de arme din Ucraina. În acelaşi timp, potrivit ISW, forţele de apărare vor putea opri ofensiva rusă dacă ajutorul american va sosi rapid.

La rândul său, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu pentru BBC Ucraina că ţara sa se va confrunta cu o situaţie dificilă la mijlocul lunii mai şi începutul lunii iunie, dar fără consecinţe catastrofale totuşi, a relatat Ukrainskaia Pravda.

Rusia a declarat că forţele sale au avansat spre oraşul Ceasiv Iar

Duminică, Rusia a declarat că forţele sale au avansat spre oraşul Ceasiv Iar din estul Ucrainei şi au preluat controlul asupra aşezării Bohdanivka.

„Unităţile grupării de forţe din Sud au eliberat complet aşezarea Bohdanivka şi au îmbunătăţit situaţia de-a lungul liniei frontului”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Controlul asupra cătunului Bohdanivka, situat chiar la vest de oraşul Bahmut, controlat de ruşi, era sub semnul întrebării de ceva timp. Satul se află la aproximativ 5 kilometri est de Ceasiv Iar, un oraş puternic fortificat situat pe un deal, care este o bază de artilerie avansată pentru armata ucraineană şi asigură protecţia unora dintre cele mai mari oraşe din zonă, inclusiv Kramatorsk şi Slaviansk.

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, în raportul său zilnic, a menţionat Bohdanivka ca fiind unul dintre o serie de sate în care, potrivit acestuia, forţele ucrainene au respins 13 atacuri inamice, dar nu a oferit detalii specifice. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său video zilnic că a purtat discuţii, duminică, cu şeful armatei, Oleksandr Sîrski, şi cu ministrul Apărării, Rustem Umerov, despre Ceasiv Iar şi alte puncte fierbinţi de pe linia frontului.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...