Părinții soldaților israelieni cer armatei să oprească ofensiva în Rafah: Fiii noștri sunt epuizați fizic și psihic

Data actualizării: Data publicării:
Weekly protests continue in Tel Aviv demanding Netanyahu's resignation and the return of prisoners​​​​​​​
La Tel Aviv continuă protestele în care se cere demisia lui Benjamin Netanyahu. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Părinții a peste 900 de soldați israelieni dislocați în Gaza au semnat o scrisoare prin care cer armatei să anuleze ofensiva în curs de desfășurare la Rafah, numind-o o „capcană a morții” pentru copiii lor care „sunt epuizați fizic și psihic”.

„Este evident pentru oricine are bun simț că, după luni de avertismente și anunțuri cu privire la o incursiune în Rafah, există forțe de cealaltă parte care se pregătesc în mod activ să lovească trupele noastre”, se spune în scrisoarea trimisă pe 2 mai, notează The Guardian.

„Fiii noștri sunt epuizați fizic și psihic”, se adaugă în scrisoarea adresată ministrului apărării, Yoav Gallant, și șefului de stat major al Forțelor de Apărare Israelului (IDF), locotenentul general Herzi Halevi. „Și acum, intenționezi să-i trimiți în această situație periculoasă? … Aceasta este nimic mai puțin decât o imprudență.”

Scrisoarea a fost semnată inițial de părinții a circa 600 de soldați, dar în ultimele zile părinții altor 300 au semnat-o.

Între 360.000 și 500.000 de palestinieni au fugit din Rafah în ultima săptămână, după avertismentele israeliene de a evacua cartierele din est și central înainte de noi atacuri care par să deschidă o nouă fază sângeroasă a conflictului de opt luni. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a sugerat că va respinge presiunea SUA de a opri un atac la scară largă asupra orașului, unde aproximativ 1 milion de palestinieni și-au căutat adăpost după ce au fugit de luptele de la începutul conflictului.

„Rafah este o capcană a morții”

Orice luptă în Rafah va fi probabil complexă și dificilă, menționează sursa citată. Hamas a avut luni de zile să consolideze apărarea acolo, iar complexele de tuneluri de sub oraș sunt considerate a fi în mare parte intacte.

„Rafah este o capcană a morții”, a spus Anat, mama unui soldat al forțelor speciale israeliene desfășurat în Gaza. „Hamas a avut mult timp să pregătească locul pentru uciderea soldaților noștri. Suntem foarte îngrijorați.”

Israelul a descris orașul drept ultimul bastion al Hamas, spunând că trebuie să-l invadeze pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivele de a desființa gruparea, de a-i ucide conducerea și de a returna cei 132 de ostatici care sunt captivi. În altă parte a teritoriului devastat de război, Hamas a reușit să-și reimpună autoritatea după operațiunile IDF.

„În primele luni de război am susținut întreaga operațiune. Nu a fost altă opțiune decât să lupți și să scapi de Hamas în Gaza. Dar în ultimele luni, înțelegem că nu există un plan clar”, a mai spus Anat.

Trei divizii IDF sunt active în Fâșia Gaza

IDF a convocat inițial 350.000 de rezerviști pentru ofensiva militară împotriva Hamas lansată în urma atacului surpriză din octombrie lansat de organizația islamistă extremistă în sudul Israelului, care a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. Majoritatea au fost eliberați din serviciu în ianuarie, deși unii sunt acum mobilizați din nou pentru ofensiva Rafah. Trei divizii ale IDF sunt acum active în Gaza, cea mai mare forță din ultimele luni.

Idit, mama unui comandant israelian, a declarat că e îngrozită.

„Fiul meu mi-a trimis un mesaj pe WhatsApp acum câteva minute. Sunt în deplasare la Rafah, mi-a spus el. Și sunt îngrozită. Nu suntem împotriva misiunii de a lupta împotriva Hamas, dar intrarea în Rafah nu justifică această misiune”, spune aceasta

Idit a spus că fiul ei nu a vrut să meargă în Rafah, „dar o va face, pentru că este loial armatei”.

Autoritățile israeliene nu au răspuns la scrisoarea părinților soldaților. Cu toate acestea, vorbind duminică la o ceremonie de Ziua Memorialului de la Zidul de Vest din Ierusalim, Halevi a spus că este responsabil pentru furnizarea de răspunsuri familiilor soldaților uciși.

„Eu sunt comandantul care i-a trimis pe fiii și fiicele voastre la bătălia din care nu s-au întors și la posturile din care au fost răpiți”, a spus Halevi. „Port cu mine în fiecare zi amintirea celor căzuți și sunt responsabil să răspund la întrebările dure care mă țin treaz.”

Sprijinul pentru obiectivele războiului din Israel rămâne puternic, dar există o furie din ce în ce mai mare față de factorii de decizie înalt pe măsură ce conflictul continuă. Au existat proteste larg răspândite în weekend, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere demisia lui Netanyahu și alegeri imediate pentru un nou guvern.

Demonstrații împotriva lui Netanyahu și Gallant

Alte demonstrații i-au cerut lui Netanyahu să facă mai mult pentru a asigura întoarcerea ostaticilor încă deținuți de Hamas. Aproximativ 250 de israelieni și alți cetățeni au fost duși ostatici în Gaza pe 7 octombrie, iar 80 au fost eliberați în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene în timpul unui armistițiu de scurtă durată din noiembrie.

Rudele ostaticilor au părăsit luni un discurs al lui Netanyahu în timpul unei ceremonii la Ierusalim pentru a marca Ziua Memorială a Israelului, care comemorează morții din război și victimele civile ale terorismului.

În orașul sudic Ofakim, la o ceremonie similară, mama unui ostatic s-a confruntat cu un ministru de extremă dreaptă care s-a opus cu înverșunare concesiilor către Hamas în schimbul unui acord de încetare a focului. La Tel Aviv, au fost fluturate semne de protest cu sloganul „Sângele lor este pe mâinile tale” înainte de un discurs al lui Yoav Gallant, ministrul apărării.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...