Video&Foto Bașcanul Găgăuziei și Ilan Șor au participat la parada de la Moscova. „Este o mare onoare să reprezint toată Moldova”

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2024-05-09 122812
Evghenia Guţul, Ilan Șor şi deputata Marina Tauber Foto: captură video Ria Novosti/ Telegram NewsMaker

Guvernatoarea (başcanul) Găgăuziei Evghenia Guţul, cunoscută ca fiind o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, se află joi la Moscova, deja pentru a patra oară în decurs de nici două luni. De data aceasta, ea a venit în Federaţia Rusă pentru a participa la parada militară dedicată Zilei Victoriei în Piaţa Roşie, eveniment patronat de Vladimir Putin, transmite News.ro.

NewsMaker scrie că la Moscova este şi oligarhul fugar Ilan Şor, precum şi deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei fugarului Şor.

Într-o înregistrare video publicată joi dimineaţa pe reţelele sociale, pe care a spus că o face de la Moscova, Evghenia Guţul anunţa că urma să participe la parada din Piaţa Roşie şi susţine că ar fi fost invitată de însuşi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, căruia i-a şi mulţumit.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este o mare onoare să reprezint Găgăuzia şi toată Moldova la acest eveniment”, a spus Guţul. „Mulţumesc preşedintelui Rusiei Vladimir Vladimirovici Putin pentru invitaţia de a participa la evenimentele festive. Este un semn major de prietenie şi încredere între popoarele noastre. Am înfăptuit Marea Victorie împreună şi astăzi suntem din nou aproape, pentru că aceasta face parte din istoria noastră comună. Nimeni nu poate rupe prietenia noastră de secole”, a menţionat Guţul.

La rândul său, într-un video publicat de agenţia rusă RIA Novosti, Ilan Şor a declarat că „o parte din focul veşnic” din capitala Rusiei va fi adus în Moldova şi „va fi repartizat tuturor responsabililor care desfăşoară marşul Victoriei” la Chişinău. În înregistrare, alături de Şor se aflau Evghenia Guţul şi deputata Marina Tauber, o altă apropiată a sa.

Parada militară dedicată Zilei Victoriei de la Moscova a avut loc în Piaţa Roşie. La eveniment au participat preşedinţii Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului şi Uzbekistanului şi alţi oficiali. De asemenea, la paradă au fost invitaţi în mod special preşedinţii Cubei, Laosului şi Guineie-Bissau. Şefii misiunilor diplomatice şi ataşaţii militari ai „statelor prietene” au primit, de asemenea, invitaţii.

În ultimele două luni, başcana Evghenia Guţul a făcut mai multe vizite în Rusia. În luna martie, ea s-a întâlnit şi cu Vladimir Putin şi a publicat o fotografie cu acesta, apoi s-a dus la Moscova pentru a încheia înţelegeri economice, iar în urmă cu câteva săptămâni s-a dus împreună cu alţi politicieni proruşi pentru a lansa, la un hotel din Moscova, alături de Ilan Şor, blocul de opoziţie Victorie.

Autorităţile de la Chişinău condamnă agresiunea militară rusă din Ucraina, iar ministrul de externe Mihai Popşoi a declarat că relaţiile diplomatice dintre Moldova şi Rusia se află la „cel mai jos nivel”.

Ziua Victoriei, îmbinată cu Ziua Europei la Chişinău

De altfel, joi, la Chişinău, autorităţile proeuropene ale ţării au ţinut să marcheze Ziua Victoriei în contextul în care 9 Mai este şi Ziua Europei. Şefa statului, Maia Sandu, alături de comisarul european Johannes Hahn, care a venit special la Chişinău, cărora li s-au alăturat preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, ministrul afacerilor interne Adrian Efros, ministrul apărării Anatolie Nosatîi, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate Alexandru Musteaţa, precum şi ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, au fost joi dimineaţă la Complexul Memorial „Eternitate” pentru a-i comemora pe cei căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Astăzi îi comemorăm pe pământenii noştri care au luptat în al Doilea Război Mondial pentru a readuce pacea pe continent. Astăzi sărbătorim pacea, pentru că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace pe continentul nostru. Şi astăzi sărbătorim Europa, Europa fiind cel mai durabil şi cel mai de succes proiect de pace”, a subliniat Maia Sandu.

Şefa statului moldovean a spus că 9 mai este o zi care îi aminteşte „cât de vulnerabilă este pacea, cât de dramatic este războiul” şi a subliniat că trebuie făcut absolut totul pentru a nu permite războaie pe continent şi în general în lume. „Pentru Republica Moldova, cel mai scurt drum spre o pace sustenabilă este integrarea în Uniunea Europeană. (…) Trebuie să nu permitem nimănui să ne dezbine şi să nu permitem nimănui să pornească războaie”, a explicat Maia Sandu.

„Omenirea trebuie să înveţe o lecţie, că în orice război nu există învingători. Pierd toate părţile şi cel mai tragic sunt vieţile omeneşti, care se pierd şi nu se mai recuperează. Rămâne durerea şi amintirea care marchează generaţii şi destine. Lecţia pe care trebuie să o învăţăm, uitându-ne şi la ceea ce se întâmplă în proximitatea noastră şi astăzi este o ocazie în plus să ne amintim de cei care într-adevăr au contribuit să aducă pacea în Europa, este să o păstrăm şi să vorbim cât mai mult despre lucrul acesta şi să transmitem aceste mesaje generaţiilor viitoare”, a menţionat, la rândul său, Igor Grosu, preşedintele Parlamentului de la Chişinău.

În paralel, în capitala Moldovei are loc şi „marşul Victoriei” la care participă reprezentanţii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi ai blocului politic „Victorie”, format din partidele prorurse apropiate fugarului Ilan Şor.

În schimb, tot joi, organizaţia de tineret a Partidului Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, desfăşoară „Marşul Tinerilor pentru o Moldovă Europeană”, scrie NewsMaker.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Comunismul nu s-a terminat și nici nu poate să se termine niciodată
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) Un fragment de cometa a stralucit pe cerul Spaniei si al Portugaliei. "A fost ca in filme"