Din 2018, românii susțin găurile la buget prin factura la curent

Data publicării:
Transelectrica

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie a aprobat Transelectrica majorarea cu peste 28% a tarifului pentru serviciul de sistem prestat cu începere de la 1 ianuarie 2018.

Paradoxal este faptul că Transelectrica a acordat statului în toamna acestui an dividende de 181 milioane lei care în mod normal trebuie acordate doar în cazul profitabilității unei companii. Ori Transelectrica argumentează cererea sa de creștere a tarifului prin pierderi estimate pe al patrul trimestru al acestui an.

ANRE a decis miercuri o creștere cu 2,67 lei/MWh a tarifului pentru serviciul de sistem practicat de Transelectrica, operatorul național de transport a energiei. Motivul este reprezentat de pierderi de 100 milioane lei pe care Transelectrica le-ar putea înregistrat în al patrulaea trimestru. Estimările oficiale sunt că va exista o majorare de 0,6% în prețul final al energiei pentru populație. În realitate majorarea ar putea fi una substanțială.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a decis revizuirea tarifului pentru serviciul de sistem de la valoarea de 9,39 lei/MWh la valoarea de 12,06 lei/MWh, în creștere cu 2,67 lei/MWh.

Potrivit investenergy.ro, Transelectrica a solicitat ANRE aplicarea, de la 1 ianuarie 2018, a unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem, estimând pierderi de 100 milioane lei în trimestrul 4 din activitatea aferentă serviciilor tehnologice de sistem.

Cererea a fost transmisă de Transelectrica, la finele lunii noiembrie, având în vedere discrepanța între prețurile plătite de companie la achiziția serviciilor tehnologice de sistem în regim concurențial și prețurile luate în considerare la aprobarea tarifului în vigoare.

Transelectrica, în pierdere, dar plătește statului dividende

În toamna acestui an acţionarii Transelectrica (TEL), controlată în proporţie de 58,68% de statul român, au decis să acorde statului dividende suplimentare în sumă de 100,21 milioane lei. Transelectrica oferise deja statul român primise 81 milioane lei. În mod normal dividendele de acordă în anul următor celui pentru care sunt acordate și doar dacă a existat un profit. Deoarece statul a impus ca dividendele să îi fie plătite în cursul anului, fără a se ști cum se va încheia financiar acesta, s-a ajuns la situația absurdă în are statul incasează bani, Transelectrica iese în pierdere, dar o recuperează de la operatorii de distribuție și consumatorii finali prin facturile plătite de ultimii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...