Ciolacu: România este una dintre țările sursă al traficului de persoane din Europa. 500 de români sunt anual victime

Data publicării:
Marcel Ciolacu
„Aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni că şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută, de aproape 20 de ani, ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime.

El a mai afirmat că angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat.

„Îmi voi concentra mesajul pe două estimări referitoare la traficul de persoane. Ştiu că cifrele pot fi considerate aride, uneori golite de trăire, dar implicaţiile din spatele acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenţi. În fiecare zi, la nivel mondial, există 50 milioane de persoane care trăiesc sub controlul traficanţilor de persoane şi sunt exploatate de către aceştia. Semenii noştri, copii, tineri, adulţi sau bătrâni, femei sau bărbaţi, deopotrivă, sunt deturnaţi de la condiţia lor umană pentru interesele josnice ale traficanţilor. Desigur, astfel de cifre ne alarmează, însă mai impresionante sunt dramele trăite de victime şi de cei apropiaţi lor. Numeroase vieţi sunt afectate pe termen lung iar unele dintre ele, pentru totdeauna”, arată premierul Ciolacu în mesaj. 

Şeful Executivului afirmă că „în urma exploatării acestor oameni, câştigul anual al traficanţilor de persoane, estimat la nivel global în anul 2022, depăşeşte 150 de miliarde de dolari americani, sumă mai mare decât produsul intern brut realizat în 150 de state”, informează News.ro. 

„Acesta este nivelul resurselor ce stau la dispoziţia traficanţilor pentru organizarea şi protecţia activităţilor ilegale desfăşurate. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile de stopare a traficului de persoane. Simplul fapt că într-o societate modernă mai avem încă motive să discutăm despre această formă de sclavie modernă, este de natură să lezeze demnitatea umană a oricărei persoane de bună credinţă”, transmite premierul. 

Marcel Ciolacu a mai spus și că fenomenul este deja acutizat, iar stoparea lui a devenit o obligaţie la nivel de bază, primară. Responsabilitatea ne aparţine nouă, tuturor.

„Din păcate, şi România este pe harta traficanţilor de persoane, fiind recunoscută de aproape 20 de ani ca una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetăţeni români sunt identificaţi anual ca victime, iar cifra nu îi include pe cei aflaţi în situaţie de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează şi mai mult”, a mai arătat Ciolacu. 

Potrivit premierului, „raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal şi organizarea instituţională necesară în vederea contracarării traficului la nivel operaţional, sute de traficanţi fiind aduşi în faţa justiţiei, cât şi în ceea ce priveşte percepţia publică asupra fenomenului”. 

Care este noua strategie elaborată pentru următorii ani pentru a reduce amploarea fenomenului 

„Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistenţa necesară, inclusiv cu aportul organizaţiilor neguvernamentale. Însă fenomenul evoluează de la un an la altul, pe măsură ce traficanţii îşi diversifică metodele de operare, iar instituţiile statului încearcă să-şi adapteze acţiunile, să identifice soluţii noi de contracarare. Aşa încât, putem afirma că, deşi multe lucruri au fost făcute, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună. Acesta este şi motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028. Propunem un mod de lucru ambiţios, care să răspundă nevoilor identificate şi să ţină cont în mod realist de capacităţile noastre. Suntem optimişti pentru că documentul a fost elaborat împreună cu toţi partenerii, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, cu toţii în jurul mesei şi ţinând cont de recomandările organizaţiilor internaţionale. El ilustrează obiectivele, angajamentul şi determinarea tuturor celor implicaţi în stoparea acestui fenomen”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.

„Nu ne mulţumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanţilor nu e suficientă, aşa cum nu e suficient să lăudăm de la distanţă efortul organizaţiilor neguvernamentale. Dimpotrivă. Avem o strategie sinergică, avem căi de intervenţie şi avem parteneriate care ne vor ajuta să combatem acest fenomen. Este momentul să producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există si va rămâne neschimbat. Suntem aici, şi împreună suntem decişi să schimbăm lucrurile în bine si să vă ajutăm pe voi, cei aflaţi în prima linie a luptei anti-trafic, fie că vorbim de funcţionari ai statului sau membri ai organizaţiilor neguvernamentale. Doresc să vă reasigur că Guvernul este un partener real în această luptă care ne îngrijorează pe toţi”, a spus premierul în finalul mesajului. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...