Momentul României

Data actualizării: Data publicării:
Reuven Azar
Reuven Azar
Ambasadorul statului Israel în România
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Reuven Azar este ambasadorul statului Israel în România.
Reuven-Azar_avatar_1672390530

Winston Churchill, unul dintre marii lideri ai timpurilor moderne, ar fi afirmat la un moment dat „Nu irosi niciodată o criză bună”. Acest lucru este cu atât mai relevant pentru România, în contextul războiului Rusiei cu Ucraina. Severitatea impactului crizelor multiple - de securitate, energetică și financiară – cu care toți ne confruntăm nu poate fi subestimată.

Deja consecințele se resimt în multe țări din Europa și din lume. Din păcate, și cetățenii români se confruntă cu aceste provocări în viața de zi cu zi. Cutoate acestea, privind în profunzime, putem observa că există totuși evoluții pozitive și oportunități care se conturează înaintea noastră, al căror potențial poate transforma România într-un lider al Europei de sud-est dar și într-un jucător important pe scena mondială.

România are un rol semnificativ în contextul actualei crize: de la sprijinul acordat sutelor de mii de refugiați, precum și facilitarea transportului cerealelor din Ucraina pe piețele mondiale, până la ajutorul umanitar oferit acestui stat greu încercat. De asemenea, România este forța motrice în ceea ce privește sprijinul pentru Republica Moldova. Mai mult decât atât, a ajutat statul Israel să dirijeze parte din ajutorul oferit către Ucraina și Republica Moldova.

România este acum mult mai stabilă politic. Se pare că intensificarea sentimentului de amenințare determină și un simț al responsabilității. În loc să se adâncească discrepanțele politice, cele mai importante forţe politice din România continuă să coopereze şi chiar au reuşit să aprobe bugetul de stat înainte de finalul anului, un precedent remarcabil.

Este limpede atât pentru scena politică și ar trebui să devină clar pentru toată lumea care este, de fapt, miza. Neînțelegerile interne în această perioadă critică ar fi doar în beneficiul extremiștilor de pe plan intern și al inamicilor din afara granițelor.

România își continuă calea reformelor: chiar dacă drumul către Schengen pare presărat cu dificultăți și procesul de aderare la OCDE abia a început, traiectoria curentă a guvernului român va duce inevitabil către acele destinații cruciale. Realitatea geostrategică are potențialul de a scurta acest parcurs. Avansarea reformelor, -oricât de dureroase ar părea unele dintre ele privindu-le pe termen scurt-, implementarea proiectelor de infrastructură, inclusiv a celor care permit desfășurarea militară mai rapidă și digitalizarea la scară largă, vor ajuta România să iasă mult mai puternică din această criză.

Stabilitatea politică și politicile economice solide constituie rețeta pentru a atrage atenția internațională necesară și pentru a asigura fluxul continuu de investiții străine directe. Israelienii se simt în siguranță să investească în România în domeniul imobiliar, în industriile tradiționale, în agricultură și hi-tech și acum mai ales în energie regenerabilă, cu două miliarde de euro alocate proiectelor planificate doar în acest domeniu.

România își consolidează armata, o povară inevitabilă care se poate metamorfoza în oportunitate. Dacă se urmărește și creșterea bazei industriale, investiția poate transforma România și într-un hub de export. Statul Israel este mândru că a jucat un rol în construirea acestei baze prin coproducția diferitelor sisteme, inclusiv Piranha, care este acum exportat în țări terțe. Acordul nou semnat de coproducere a UAV-urilor avansate va duce parteneriatul nostru strategic la următorul nivel.

Pe măsură ce anul se apropie de sfârșit și altul începe, este un moment bun să privim spre ceea ce am realizat, să identificăm provocările și oportunitățile care ne așteaptă și să stabilim obiectivele pentru ceea ce dorim să realizăm împreună anul viitor. Este exact ceea ce am făcut într-o rundă de discuții economice de succes la nivel înalt, săptămâna trecută. După o binemeritată vacanță, ne vom sufleca din nou mânecile și vom pune în aplicare planul comun.

România nu va permite ca această criză să se irosească pentru că acesta este momentul României. Va ieși mai puternică din această criză, iar Israelul este pregătit să sprijine România în acest proces. La mulți ani, România!

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...