Editorial Cifre concrete: Cum 4.5 milioane de locuitori din Regiunea de Nord-Est au beneficiat de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană

Alexandru Muraru Data actualizării: Data publicării:
Deputatul PNL Alexandru Muraru vorbește la Conferința ,,Comunismul romanesc”, la Palatul Victoria din București, pe 24 noiembrie 2022.
Alexandru Muraru, șeful PNL Iași Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

De 20 ani le vorbesc studentilor de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, despre Uniunea Europeană, instituții europene, despre destinul european al țării noastre. Și mereu îi provoc la un exercițiu: Cum ar arăta astăzi România dacă nu ar fi în Europa? Cum ar arăta orașele noastre fără fondurile europene? Cum ar arăta economia noastră fără accesul la o piață de desfacere de peste 450 milioane locuitori? Cum ar arăta locurile noastre de muncă fără investițiile străine de zeci de miliarde de euro în fiecare an în țara noastră?

Ultimele cifre publicate de Ministerul Investițiilor și fondurilor europene plasează Iașul pe locurile fruntașe în topul județelor care au atras cele mai multe fonduri europene cu o sumă totală de 9,5 miliarde de lei.

Așadar, fondurile europene au schimbat fața județului nostru și a regiunii de Nord-Est.

Datele statistice arată că, la nivelul regiunii de Nord-Est, 805,5 milioane euro reprezentau alocarea nerambursabilă contractată prin Programul Operațional Regional și alte 111,8 milioane euro prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.

Mai mult, o sumă istorică de 1 miliard de euro a fost alocată Regiunii de Nord-Est prin Programul Operațional Regional.

Adunat, înseamnă 1,8 miliarde de EURO pentru Regiunea Moldovei de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Prin fonduri europene construim în întregime:

  • Autostrada A7, cea care va face legătura dintre Iași și București, cu o valoare totală alocată prin PNRR de aproximativ 1,95 miliarde de euro,
  • capetele montane din Autostrada A8, cea care va conecta regiunea noastră de vestul țării, sunt finanțate prin PNRR dar procedurile trebuie urgentate pentru că ieșenii nu mai au răbdare.

Prin fonduri europene în valoare:

  • de aproape 100 milioane euro am dezvoltat și extins Aeroportul Iași, transformându-l astăzi în al doilea cel mai mare Aeroport din țară,
  • și cofinanțare de 45 milioane euro am demarat construcția Spitalului Regional de Urgență din Iași, cea mai mare investiție publică în sănătate făcută în ultimii peste 30 de ani.

Pentru că domeniile culturii și patrimoniului sunt apropiate de sufletul meu, vreau să subliniez ce au însemnat fondurile europene pentru memoria istorică a Iașului în ultimii ani de administrație liberală.

Suma investită în ultimii ani în revitalizarea monumentelor istorice din țara noastră depășește un miliard de lei, iar asta doar prin Programul Operațional Regional. Printre acestea, numeroase monumente din Iași stau mărturie astăzi importanței fondurilor europene pentru regenerarea culturală și istorică a Iașului nostru și vă dau câteva exemple:

  • Ansamblul Metropolitan din Iași, reabilitat cu suma de 60,2 milioane lei din fonduri europene,
  • Palatul Braunstein, cel în care organizăm acest eveniment, reabilitat cu suma de 19 milioane de lei prin fonduri europene sau
  • Palatul Cantacuzino - Pașcanu din municipiul Pașcani, reabilitat cu fonduri europene în valoare de 21,7 milioane lei.

De la aderarea în Uniunea Europeană, România a devenit o scenă a transformării. În tot acest timp am primit 89,4 miliarde de euro, suma enormă investită în viitorul nostru prin fonduri europene. Fiecare euro primit a construit mai mult decât drumuri, poduri și școli - a construit speranțe și oportunități. Diferența netă care au intrat în România de la intrarea în UE în 2007 este de peste 60 de miliarde de euro care au schimbat vieți! Asta înseamnă România în Europa: mai puternică, mai prosperă, cu fiecare zi.

Împreună cu voi îmi propun să aduc în Europa vocea Iașiului și a Moldovei. Împreună avem puterea să modelăm viitorul. Un viitor în care fiecare tânăr să aibă libertatea să-și aleagă drumul, în care fiecare familie să trăiască în siguranță, și în care fiecare comunitate să prospere datorită unității și solidarității europene. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să arătăm că România nu doar participă la masa Europei, ci contribuie activ la construirea unei Europe mai puternice și mai drepte.

            Vă mulțumesc!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unirea Ungariei cu România, o propunere surprinzătoare de acum un secol sub regele Ferdinand. „N-avem de dat...
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Sophia Loren, apariție rară în public. Actrița în vârstă de 89 de ani s-a sprijinit de un baston, în timp ce...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
VIDEO Panică în Marea Neagră. Putin trimite 3 nave cu rachete care trag la 2.000 km. Ce misiune au?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...