Olaf Scholz se opune reintroducerii serviciului militar obligatoriu, după modelul Suediei

Data publicării:
Chancellor Scholz in Sweden
Cancelarul german Olaf Scholz (foto) se află într-o vizită oficială în Suedia. Sursa foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că nu susţine reintroducerea serviciului militar obligatoriu în ţara sa, după modelul Suediei, care a reintrodus obligativitatea înrolării în 2017.

În cursul unei vizite la Stockholm, Scholz a fost întrebat de presă dacă Germania ar putea rezolva problema insuficienţei personalului militar prin înrolarea obligatorie, ca în Suedia, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Cancelarul a răspuns că "până la urmă este vorba de modul în care putem convinge suficienţi bărbaţi şi suficiente femei să lucreze în Bundeswehr (forţele armate germane - n. red.) şi să îşi găsească acolo un loc de muncă".

Serviciul militar a fost obligatoriu în Germania până în 2011

Scholz a apreciat că "asta nu ar mai merge. Erau mult mai mulţi soldaţi, erau mult mai multe cazărmi, era mult mai multă infrastructură care a trebuit construită. Nimic din toate astea nu mai este necesar astăzi şi nici nu este un plan urmărit de cineva".

Efectivele Bundeswehr urmează să crească până în 2031 de la 182.000 la 203.000 de militari, iar ministrul apărării, Boris Pistorius, analizează posibilităţile. "Se aruncă propuneri", a spus Scholz, "însă nu sunt deloc comparabile cu cea ce am avut în Germania. De aceea este bine să aşteptăm până apare o idee echilibrată".

Când s-a renunţat la serviciul militar obligatoriu, în urmă cu 13 ani, la Berlin se aflau la putere creştin-democraţii. Aceştia au votat însă, săptămâna trecută, pentru revenirea treptată asupra măsurii, în caz că vor câştiga alegerile din 2025.

După ce a suspendat obligativitatea înrolării în 2010, Suedia a reintrodus această prevedere în 2017. Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că "desigur, fiecare ţară ia propria sa decizie privind modul de recrutare şi desfăşurare a soldaţilor. Cred că noi am găsit un model corespunzător pentru Suedia".

În regatul scandinav, nu sunt recrutaţi toţi tinerii de ambele sexe din fiecare generaţie. Fiecare primeşte un chestionar, iar unii sunt invitaţi pentru instrucţie. Ulterior, un grup selecţionat primeşte oferte de angajare în armată.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri