Video Tanczos Barna, despre ursul Arthur: Este extrem de greu să stabilești exact ursul. Ministrul aruncă vina pe animalele care fac probleme

Data actualizării: Data publicării:
urs brun
Urs brun, în pădurile din România. Foto: Profimedia Images

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, în direct la Digi24, că este „extrem de complicat” să se stabilească dacă ursul ucis de prințul austriac este cel pentru care acesta primise derogare de la Ministerul Mediului. Ministrul spune că a fost demarat un control și aruncă vina pe urșii care „creează probleme”.

„Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme. (...) Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna. 

Ministrul susține că sunt mai multe cereri depuse pentru „exemplare care creează probleme”.

„Sunt cereri depuse pentru mai multe exemplare care creează probelme. Vin zilnic cereri din teritoriu. Au ieșit din bârlog aceste animale sălbatice și creează foarte multe probleme în țară. Dar asta nu înseamnă că prin extragerea a două exemplare din miile din țară se rezolvă problemele peste tot. (...) Aprobările se dau doar în cazurile în care este necesară intervenția. Se depune o cerere la direcția de biodiversitate din minister, se analizează dacă dosarul este complet, se emite un ordin, după care executarea se face cu autoritățile locale și asociația de vânătoare. Nu există o taxă”, a mai declarat ministrul.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. 

Garda de Mediu a declanșat o anchetă din 29 aprilie

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a anunțat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

„La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este probabil cel mai mare din UE.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Shein și Temu, un pericol real pentru cumpărători. Jucăriile toxice, subiect de investigații la nivel european
Digi FM
Ce pensie are Petre Roman, după ce a primit 2.300 de lei în plus la recalculare. Continuă să lucreze și la 78...
Pro FM
Cum au descoperit matinalii de la ProFM talentul unei fetițe de 13 ani
Film Now
Keanu Reeves, fotografiat ținându-se de mână cu iubita lui. După o viață marcată de tragedii, actorul din...
Adevarul
Scandal cu parfum românesc la Londra după dispariția unei fetițe de 14 ani. Acuzații grave la adresa unui...
Newsweek
Ce sprijin poți obține la pensie dacă depui aceste documente până la finalul lunii? Locuri, limitate
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”
Film Now
Nicole Kidman, adevărul despre scenele intime filmate cu Tom Cruise în „Eyes Wide Shut”: „Am avut o clauză...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”