(Foto: fcdinamo.ro)
„Te vom iubi mereu, ION NUNWEILLER!
Inima dinamovistului ION NUNWEILLER a încetat să mai bată în această dimineață.
ION NUNWEILLER a plecat dintre noi într-o lume mai bună, cu Cătălin Hîldan, Florea Dumitrache, Lică Nunweiller, Sandu Custov, Nelu Stănescu şi alţi mari fotbaliști dinamoviști care au scris istoria clubului din Ștefan cel Mare.
În numele tuturor dinamoviştilor, sincere condoleanţe familiei îndoliate!
Dumnezeu să-l odihnească!”, a fost mesajul dedicat lui Ion Nunweiller, postat pe pagina oficială a lui Dinamo.
Născut pe 9 ianuarie 1936, Ion Nunweiller a debutat la 14 ani, la Progresul București. În 1951 s-a transferat la Dinamo, iar în tricoul alb-roșu a debutat și în prima ligă, pe 12 august 1956. A fost primul fotbalist român important care a jucat în străinătate, la Fenerbahce, în Turcia, în perioada 1968-1970, când a câștigat și campionatul. În rest, a jucat doar la Dinamo, până în 1972.
Primii „câini roșii”
De la Ion și Lică Nunweiller se trage și porecla lui Dinamo, „câinii roșii”. Însuși Nelu Nunweiller a povestit cum a apărut apelativul care a fost transferat, ulterior, și pe stema clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare, scrie digisport.ro.
„Eu şi fratele meu, Lică, evoluam fundaşi centrali şi eram răi în joc şi curajoşi. Noi, fiind copii de saşi, eram roşcaţi şi, când alergam, ne înroşeam foarte tare. Odată, într-un meci cu Rapid, atacanţii lor, Dumitriu II şi Ionescu, care ne ştiau de frică şi nu-şi permiteau să ne dribleze, ne-au întrebat: 'Ce sunteţi, mă, aşa răi? Parcă sunteţi nişte câini... la cum arătaţi, sunteţi câini roşii'. Apoi, suporterii lor au dus vorba mai departe şi aşa ne-a rămas porecla”, a povestit Ion Nunweiller, în 2011, într-un interviu acordat pentru Adevărul.
279 de meciuri și 19 goluri are Ion Nunweiller în tricoul lui Dinamo.
40 de meciuri a jucat Ion Nunweiller în echipa națională a României, fără a marca vreun gol.
5 titluri de campion al României a cucerit Ion Nunweiller, toate cu Dinamo (1962, 1963, 1964, 1965, 1971). A câștigat și 3 Cupe ale României cu roș-albii (1959, 1964, 1968).