Schimbări radicale privind spaţiul verde. Propunerile unor parlamentari
Amenajarea spaţiilor verzi ar trebui să se facă după un plan bine stabilit şi nu haotic, cum se întâmplă acum. E concluzia unor parlamentari, care propun un proiect de lege prin care spaţiile verzi să fie amenajate de peisagişti, nu de angajaţi din primărie. Orice intervenţie asupra copacilor trebuie înscrisă în registrul verde. În plus, noile cartiere care se construiesc la marginea localităţilor ar fi indicat să aibă, în proporţie de 30 la sută, spaţii verzi.
In acest moment în majoritatea localităţilor din ţară întreţinerea spaţiilor verzi se face mai mult după ureche. Iniţiativa de lege impune ca intervenţiile în domeniu să se facă numai după un plan şi o strategie pusă la punct de peisagişti.
Potrivit proiectului, se instituie obligativitatea ca fiecare modificare a spaţiului verde să fie trecută în timp real în registrul verde. Aşa vor exista un inventar şi o istorie foarte precisa a tuturor arborilor din localitate
Diana Culescu, peisagist: „Acum registrul verde este ca un fel de catalog în care noi am enumerat toţi arborii pe care îi avem şi este static, nu este un instrument pe care administraţia publică să îl poată folosi în gestionare"
Adrian Dohotaru, deputat independent: „Este foarte important să precizăm care sunt spaţiile verzi pentru că vedem cum s-au făcut unele registre de spaţii verzi în România, în care s-au pus şine de cale ferată sau zone din proximitatea căii ferate la spaţii verzi. De aceea trebuie definite mult mai bine, mult mai riguros şi prin acest demers ne aliniem şi unor norme europene."
Proiectul mai prevede şi că în cazul terenurilor aduse din extravilan în intravilan pentru se construi ansambluri rezidenţiale legea instituie obligaţia ca 30 la sută din suprafaţa acestor terenuri să reprezinte spaţii verzi.
Propunerea legislativă va intra în dezbatere la toamnă, după vacanţa aleşilor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News